Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

2 Octombrie 2018
Vizualizari: 1050
Comentează add

Plecarea studenților în străinătate este un subiect dureros și chiar dramatic, a afirmat profesorul universitar doctor Alina Bârgăoanu.

Alina Bârgăoanu: Exodul studenților în străinătate, un subiect dramatic Alina Bârgăoanu: Exodul studenților în străinătate, un subiect dramatic  - Conține video

luminita-voinea

Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice SNSPA, alături de realizatoarea Serviciului de noapte, Maria Țoghină

De câțiva ani buni, există o competiție a universităților din străinătate cu cele din România, în goana după studenți.

Plecarea studenților în străinătate este un subiect dureros și chiar dramatic, a afirmat  profesorul universitar doctor Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice SNSPA, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Deși facultățile din România și sistemul de învățământ universitar sunt perfect compatibile cu cele din Marea Britanie de exemplu, mulți tineri aleg să studieze în străinătate.

"Este un subiect foarte dramatic, dureros. E de înțeles dorința oamenilor de a studia in străinătate, dar ar trebui să vedem care sunt diferențele față de marile universități din occident. Sunt studenți de-ai noștri care merg la universitățile din Marea Britanie pe zona de marketing, branding, comunicare și care ne transmit la terminarea studiilor că suntem perfect compatibili cu ce se întâmplă acolo", spune Alina Bârgăoanu.

Decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice SNSPA este de părere că  plecarea studenților în străinătate nu e o problemă care ține de persoane, de specializări sau de facultăți, ci trebuie abdordată la nivel de sistem.

"Este un subiect care trebuie abordat la nivel de sistem, este o problemă care ține de țara întreagă și vrem nu vrem, trebuie să ne gândim că deschiderea granițelor reprezintă și un tip de vulnerabilitate. Această liberalizare este o mișcare cu dus și întors și atunci cele patru libertăți fundamentale, una fiind liberatea de mișcare, înseamnă și o vulnerabilitate pentru statele mai puțin dezvoltate și care devin o sursă de forță de muncă, de forță intelectuală. Este o problemă de sistem, nu e o problemă care să țină de persoane, de specializări sau de facultăți. Faptul că în continuare pleacă  foarte mulți tineri, se varsă în  multe proiecte structurale ale statului român", a spus Alina Bârgăoanu.

Printre soluțiile pentru a opri exodul studenților în străinătate se numără o mai bună promovare a universităților din România.

Astfel, Facultatea de Comunicare și Relații Publice SNSPA a început, încă din prima zi a anului universitar, campania de promovare pentru înscrierile din vara anului viitor.

O altă soluție ar fi atragerea tinerilor în proiecte de țară, care i-ar putea motiva să revină în țară.

"Faptul că, de exemplu, noi nu avem un proiect de a valorifica apartenența la UE este un dezavantaj. Am în vedere lucruri foarte concrete. Acesta este un exercițiu pe care îl fac cu studenții. Dacă ar fi să facem un proiect de țară, ce am pune acolo: hai să avem un Silicon Valley in România, hai să avem un Hollywood, hai să performăm în industria ospitalității, în industria halatelor albe. Dacă aceste demersuri s-ar cristaliza într-un demers coerent, atunci acesta ar fi principalul factor de atargere a tinerilor  în țară", consideră Alina Bârgăoan.

SNSPA introduce o nouă specializare

Decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice SNSPA, Alina Bârgăoanu, a anunțat la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, o nouă specializare care va fi introdusă de la anul în oferta universitară a SNSPA.

"Ca proiecte mergem în zona digitală. Sper ca anul viitor să putem lansa o specializare de licență în limba  engleză, care se numește comunicare și media emergente.  Sper ca la anul să întâmpinăm studenții cu această nouă specializare, care să valorifice revoluția digitală, inclusiv în industriile digitale", a anunțat Alina Bârgăoanu, decanul Facultății  de Comunicare și Relații Publice SNSPA.

Goana după studenți duce la scăderea exigențelor

Profesorul universitar doctor Mihai Coman, fondator al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, se pronunță pentru examenul de admitere, mai ales la facultățile vocaționale. 

El spune că admiterea pe bază de examen permite o calibrare mai bună a așteptărilor și dă sentimentul studenților că aparțin unei elite.

Pe de altă parte, Mihai  Coman spune  că există o inflație de facultăți pe piață, iar goana după studenți a acestora duce la scăderea pregătirii și a exigențelor

"Am avut între 8 și 12 candidați pe loc, am ținut întodeauna să se dea examen de admitere și în felul acesta să dăm copiilor sentimentul că aparțin unei elite dacă au ajuns să fie studenți la noi. Am crezut întotdeauna în examenul de admitere, mai ales la facultăți  vocaționale, cum suntem noi. Acest examen permite o calibrare mai bună a așteptăilor și atitudinilor copiilor cu ceea ce cerem în aceste profesii. Pe de altă parte, este o inflație. Există la ora actuală o ofertă mai mare decât cererea. Peste 50  de facultăți de stat, vreo 30 private. Când ai un asemenea fenomen, apar tot felul de distorsiuni, inclusiv această goană disperată după studenți, care duce la scăderea oricărei forme de pregătire și exigențe", a susținut profesorul universitar doctor Mihai Coman la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Video: Serviciul de noapte, ediția din 1/2 octombrie 2018


Etichete an universitarSNSPAAlina Bârgăoanustudenți

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live