Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alice Vasiloiu, de la pasiune la un business de succes în Anglia

Alice Vasiloiu face parte din generația de tineri români "open mind", pentru care barierele de comunicare, adaptare și integrare nu există.

Alice Vasiloiu, de la pasiune la un business de succes în Anglia
Alice Vasiloiu. Sursa: Facebook

Articol de Luminiţa Voinea, 10 Octombrie 2018, 12:27

La vârsta când mulţi tineri din Romania îşi caută încă drumul in viaţă, Alice Vasiloiu cunoaşte succesul într-un domeniu cu care la început, doar cocheta.

S-a dovedit însă, că pasiunea ei pentru proiecte creative, desen și comunicare a fost mai puternică decât drumul pe care şi l-a ales iniţial în Anglia.

Lucra în vanzări şi recrutare, dar în paralel şi-a urmat pasiunea....Nu a fost usor. A lucrat zile şi nopti, chiar în concediu şi in zilele libere, dar a meritat.

Acum, Alice Vasiloiu are propriul ei business: The Tiny Studio, o platformă creativă pentru Start-up-uri şi antreprenori, care face marketing strategic şi branding pentru clienţii din Anglia, dar încet, incet, se extinde şi în alte ţări ale Europei.

A aplicat cu succes în programul DiasporaReStart, organizat de către Consiliul National al IMM-urilor din România, şi a câştigat un proiect prin care aduce afacerea sa şi în România. A ales oraşul Braşov.

"E o oportunitate excelentă să lansez The Tiny Studio şi în România, ceea ce era oricum în plan dar nu era ceva ce mi-aş fi permis atât de devreme fără finanțarea obţinută", ne-a declarat Alice Vasiloiu.

Audio: Interviu cu Alice Vasiloiu, la emisiunea "Românii de pretutindeni", din 6 octombrie 2018.

Alice ne-a vorbit despre drumul sinuos de la idee la punerea ei practică, despre ce reprezintă The Tiny Studio pe piaţa europeană şi despre ambiţiile ei de a aduce afacerea şi în România.

Realizator (Luminiţa Voinea): Alice, cum începe povestea ta şi a firmei pe care o conduci în Anglia şi cum a fost drumul de la idee la practică?

Alice Vasiloiu:A fost un drum lung și întortocheat! The Tiny Studio a pornit prin 2014 când eram în Anglia de câțiva ani deja, îmi terminasem studiile și voiam să-mi fac un portofoliu online de lucrări de design și diverse campanii mici de publicitate, pentru că am avut mereu o slăbiciune pentru proiecte creative, desen și comunicare. Dar meseria mea de zi cu zi nu era deloc în domeniile astea. Mai apoi, am intrat mai mult în spațiul digital, practic îmi exersam mâna în timpul meu liber fiindcă îmi plăcea foarte mult și voiam să centralizez undeva toată munca asta. Prin 2016 am hotărât să îi dau portofoliului meu un nume și să o înregistrez la registrul comerțului în Anglia – pentru că mi-am dat seama că pot să mai atrag proiecte dacă portofoliul meu devine o firmă, un furnizor. Dar nu știam exact ce să furnizez și cui! În paralel lucram în vânzări și recrutare dar asta nu mă pasiona la fel de mult, însă îmi dădea ocazia să lucrez cu corporații din domenii diverse, ceea ce mă fascina. Am învățat ce nevoi au multinaționalele pe partea de resurse umane și raționamentul cu care își construiesc echipele. Am vrut să îmbin cele două arii de interes – cea business și vânzări cu cea creativă și astea se îmbinau foarte bine în marketing și publicitate, unde era greu de intrat direct din vânzări. Am prins totuși o oportunitate de lucru într-o agenție din Germania și am înțeles greutățile din domeniu la prima mână și am continuat să fac și proiecte probono de grafică și site-uri pentru cei care le cereau, mai mult în cercurile de apropiați - tot în paralel. Am început astfel să lucrez cu antreprenori și start-up-uri și am găsit un pattern – un leitmotiv – toți se plângeau de lipsă de fonduri sau de mână de lucru si de cunoștințe suficiente pentru a-și face firmele să meargă. Și am zis gata – asta e oportunitatea mea să îi ajut și cumva s-au îmbinat toate zonele de interes pentru mine – partea creativă și partea de dezvoltare a afacerilor prin recrutare.

Realizator: Am aflat ce are în spate The Tiny Studio: multă ambiţie, perseverenţă şi muncă probono din partea unei tinere venite din România în Anglia, cu multe vise şi şi planuri care s-au întâlnit undeva la mijloc. Ce este The Tiny Studio, în forma actuală?

Alice Vasiloiu: Am constatat că startup-urile și antreprenorii sunt cei care au de fapt nevoie să crească notorietatea produselor și serviciilor pe care le oferă, mai mult decât orice. Dar cu toate astea, tot ei tind să fie cei cărora le este și cel mai greu să o facă la început, fiindcă nu înțeleg piața suficient de bine și/sau nu au fonduri care să le permită eforturi de senzibilizare a publicului. Firmele mari nu au câțiva oameni ci departamente întregi care sunt exclusiv dedicate marketingului, vânzărilor, etc. La startup-uri, nu sunt destui oameni și nu sunt specialiști împărțiți pe zone clare – de cele mai multe ori, firmele începătoare pleacă de la un om cu o idee! Apoi e important să consolidezi afacerea pe piață într-un timp foarte scurt, și în contextul dat, oportunitățile de a te lansa pe piață și obstacolele care ies în cale sunt practic mult “zgomot” pentru antreprenorul la început de drum.

Pentru a contracara problemele identificate, The Tiny Studio dorește să li se alăture antreprenorilor și să îi ajute punându-i față în față cu o mână de lucru globală și calificată, aducându-le echipe dedicate nevoilor lor, de la un proiect la altul la cerere (on demand). Suntem deci o platformă creativă pentru Start-up-uri si antreprenori si viziunea noastră este să devenim o platformă sustenabilă care să le permită să-și poată construi brandul la costuri convenabile și standarde înalte, cu ajutorul unei forțe de muncă globale și calificate, atunci când au cea mai mare nevoie de ea.

Realizator: Ce înseamnă asta, practic ce tip de suport, de servicii, oferi tu?

Alice Vasiloiu:Noi le luăm antreprenorilor de pe umeri greutatea marketingului strategic și eforturilor de branding indiferent de zona geografică a echipei lor, sau a fusului orar. În schimb, le oferim o muncă bine făcută, cu ajutorul unor strategi, copywriteri, developeri, designeri sau arhitecți IT de elită, care sunt aleși pentru a livra la cerere proiecte aliniate nevoilor clientului. Acestea pot fi de tipul: producție de materiale promoționale, branding, site-uri de prezentare, campanii pe rețelele de socializare, consultanță, bannere, grafică, evenimente, prezentări, creerea unei identități de brand, șamd. În esență, platforma noastră digitală dorește să facă serviciile integrate de marketing la standarde de agenție accesibile ca preț și pentru firmele care de regula nu și le permit. Pentru ca acest lucru să fie posibil, costurile noastre de producție trebuie să fie minime și operațiunile să fie optimizate în funcție de nevoile clienților noștri. De asta suntem un studio digital si exclusiv remote, un studio in Cloud, pe internet. Studiourile si agențiile tradiționale vor taxa mereu o sumă anume peste costurile reale de producție, pentru că au birouri fixe la care plătesc chirie si întreținere, si au salariați. Noi lucrăm cu freelanceri si ii selectam pe cei potriviți proiectului clientului atunci cand știm ca e nevoie de expertiza lor. Astfel, clientul – antreprenorul cu Start-Up-ul cu pricina - va plăti un cost mult mai apropiat de costul real al muncii pe care ne-o cere.

Realizator: Ai plecat din România şi revii în ţara ta natală, pentru a aduce şi aici afacerea ta. Prin Diaspora ReStart ai câştigat un proiect care îţi permite să le împărtăşeşti şi românilor din expertiza ta.

Alice Vasiloiu: În primăvara acestui an am aflat de un proiect pentru românii plecați in străinătate – se cheamă Diaspora ReStart, e un program organizat de către Consiliul National al IMMurilor din România si provocarea era să concurăm pentru o șansă la finanțare din fonduri Europene, cu scopul de a deschide o afacere in Romania, in zonele subdezvoltate, pentru a crea locuri de muncă si a participa la creșterea economică – practic a trebuit să aleg orice oraș in afara Bucureștiului si zonei Ilfov si să particip cu un plan de afaceri. Premiul pus la bătaie era de 40.000 de euro pentru fiecare câștigător – am fost 149 de candidați din mai multe țări cu idei de afaceri din domenii diverse. Programul a presupus cateva luni de training intensiv de antreprenoriat, cu teste la finalul fiecărui modul si scopul final de a produce un plan complet de afaceri. Am lucrat in paralel cu jobul meu din Londra, am lucrat tot concediu, etc. La sfârșitul lui August am trimis planul final iar acum o săptămână m-au anunțat că am ieșit printre câștigători. E o oportunitate excelentă să lansez The Tiny Studio si in România, ceea ce era oricum in plan dar nu era ceva ce mi-as fi permis atât de devreme fără finanțarea lor.

Realizator: Acest lucru înseamnă că vei oferi locuri de muncă aici în România, la Braşov?

Alice Vasiloiu: DiasporaRestart a organizat un curs de trei luni de mentorat unde trebuie să ne dezvoltăm strategiile pe plan scurt, mediu si lung. O lansare in România in contextul The Tiny Studio înseamnă concentrarea pe creerea unei baze de date a rețelei de creație din țară si crearea unui loc de muncă (momentan) pentru o persoană din Brasov (orașul ales de mine) – această persoană va face ce fac eu din Londra, dar pe regiunea Brasov si cu perspectiva de a se extinde in țară.

În anul 2018, la Brașov, s-au înființat în medie 7 firme de tip SRL-D (6 în ianuarie, 7 în februarie, 15 în martie, 7 în aprilie, 6 în mai, 2 în iunie), ceea ce arată o creștere constantă a dezvoltării sectorului IMM și implicit o existență a nevoii de dezvoltare pe piețele locale.

Platforma AMTeatru organizează tururi interactive gratuite la teatrele din București
Românii de pretutindeni 12 Aprilie 2024, 13:24

Platforma AMTeatru organizează tururi interactive gratuite la teatrele din București

Participanții pot afla povești despre clădirile care găzduiesc evenimente culturale, dar și despre evenimentele la zi, ce...

Platforma AMTeatru organizează tururi interactive gratuite la teatrele din București
Ramona Bodescu, avocat de renume în Spania: Mă dedic cu intensitate comunității românești, de care sunt foarte mândră
Românii de pretutindeni 18 Martie 2024, 20:07

Ramona Bodescu, avocat de renume în Spania: Mă dedic cu intensitate comunității românești, de care sunt foarte mândră

Aflată de 24 de ani în Spania, Ramona Maria Bodescu are o legatura puternică cu România și se implică activ în problemele...

Ramona Bodescu, avocat de renume în Spania: Mă dedic cu intensitate comunității românești, de care sunt foarte mândră
EXCLUSIV Prof.dr.Dragoș Calma, românul care revoluționează cercetarea textelor medievale
Românii de pretutindeni 05 Martie 2024, 13:41

EXCLUSIV Prof.dr.Dragoș Calma, românul care revoluționează cercetarea textelor medievale

Cercetătorul Dragoș Calma reprezintă o forță în studiul și conservarea gândirii medievale, fiind recunoscut și premiat la...

EXCLUSIV Prof.dr.Dragoș Calma, românul care revoluționează cercetarea textelor medievale
Vlad Vizireanu, dirijor român stabilit în SUA : Muzica o dirijez mai bine acasă. Este ceva în sânge, în aer, în public
Românii de pretutindeni 19 Februarie 2024, 13:42

Vlad Vizireanu, dirijor român stabilit în SUA : Muzica o dirijez mai bine acasă. Este ceva în sânge, în aer, în public

Invitat la emisiunea Românii de pretutindeni, dirijorul român Vlad Vizireanu a vorbit despre pasiunea pentru muzică, despre...

Vlad Vizireanu, dirijor român stabilit în SUA : Muzica o dirijez mai bine acasă. Este ceva în sânge, în aer, în public
Alexandru Lazăr, consulul onorific al României în Insulele Baleare: Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să ne suflecăm mânecile și să facem pasul înainte
Românii de pretutindeni 12 Februarie 2024, 12:09

Alexandru Lazăr, consulul onorific al României în Insulele Baleare: Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să ne suflecăm mânecile și să facem pasul înainte

Alexandru Lazăr este invitatul Românilor de pretutindeni, într-un interviu despre provocări, principii de viață și...

Alexandru Lazăr, consulul onorific al României în Insulele Baleare: Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să ne suflecăm mânecile și să facem pasul înainte
Mihaela Tatu: Marea mea iubire în tot ceea ce înseamnă media este radioul
Românii de pretutindeni 05 Februarie 2024, 14:12

Mihaela Tatu: Marea mea iubire în tot ceea ce înseamnă media este radioul

Cunoscut om de media, Mihaela Tatu vorbește despre provocările carierei și proiectele pe care le are în acest moment pentru...

Mihaela Tatu: Marea mea iubire în tot ceea ce înseamnă media este radioul
Cercetătoarea Anca Voica-Bojar, între adâncurile oceanelor și vârfurile din Himalaya
Românii de pretutindeni 22 Ianuarie 2024, 19:19

Cercetătoarea Anca Voica-Bojar, între adâncurile oceanelor și vârfurile din Himalaya

Ana-Voica Bojar este o româncă plecată de 30 de ani în Austria pentru a-și împlini visul născut în copilărie, acela de a...

Cercetătoarea Anca Voica-Bojar, între adâncurile oceanelor și vârfurile din Himalaya
Codruța Liliana Filip: Românii îmbrăcați în straie tradiționale sunt cei mai frumoși ambasadori ai țării în lume
Românii de pretutindeni 22 Ianuarie 2024, 17:14

Codruța Liliana Filip: Românii îmbrăcați în straie tradiționale sunt cei mai frumoși ambasadori ai țării în lume

Codruța trăiește la Bruxelles din 2004 și militează în cadrul unor organizații non-profit, care luptă pentru combaterea...

Codruța Liliana Filip: Românii îmbrăcați în straie tradiționale sunt cei mai frumoși ambasadori ai țării în lume