Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alexandru Rafila: Variola maimuței are o transmisibilitate redusă

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a fost invitatul Apelului Matinal, la Radio România Actualități.

Alexandru Rafila: Variola maimuței are o transmisibilitate redusă
Foto: Arhivă.

Articol de RADOR, 23 Mai 2022, 09:57

Realizator - În lume există deja 80 de cazuri confirmate. Pe teritoriul României însă nu a fost înregistrat nici un caz de variolă a maimuței - și discutăm pe această temă alături de invitatul "Apelului matinal" de astăzi, ministrul sănătății, profesor doctor Alexandru Rafila. Bună dimineața!

Alexandru Rafila: Bună dimineața!

Realizator - Cătălin Cîrnu: Înainte de toate, pentru toți cei care abia acum am auzit de variola maimuței, ce este această...?

Alexandru Rafila: Este o boală infecţionază care apare de obicei pe continentul african şi se datorează fie contactului cu animale bolnave, fie prin consumul de carne provenind de la astfel de animale. Transmiterea interumană este relativ redusă, dar este posibilă și cazurile care au fost înregistrate în Europa până în momentul de față, până să apară această informare din partea autorităților de sănătate publică, erau cazuri sporadice, din import.

Realizator - Daniela Petrican: Dar cum se manifestă? La ce trebuie să fim atenți?

Alexandru Rafila: Bine, ea... trebuie să o judecăm totdeauna într-un anumit context epidemiologic, care înseamnă contact cu o persoană care prezintă strict simptomatologie specifică, respectiv o erupție care afectează tegumentul și mucoasele, o erupție caracteristică, însoțită de mărirea ganglionilor limfatici, se numeşte limfadenopatie, febră, senzaţie de slăbiciune, iar aceste simptome sunt variabile, însă, de la caz la caz, putând fi vorba despre forme ușoare în multe cazuri sau forme care trenează timp de mai multe săptămâni. Tratamentul este doar simptomatic, iar tulpina care a fost izolată în Europa, ca provenind din Africa, este o tulpină care este asociată cu o mortalitate în jur de 1%.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Când ați amintit de cuvântul "tulpină", cred că toți ne-am gândit la SARS-CoV-2, de fiecare dată...

Alexandru Rafila: Nu, acum, există şi alte virusuri şi discutăm de...

Realizator - Cătălin Cîrnu: Nu, apropo de pandemia pe care cred că am învins-o, sau în mare măsură am depășit-o, dar am primit deja întrebări de la ascultători. Este o diferență ca simptome între variola, să spunem, clasică, pe care mulți dintre noi am avut-o și această nouă tulpină?

Alexandru Rafila: Nu, nu am avut-o, mulţi dintre noi, variola clasică, din fericire. Cred că vă referiți la varicelă, nu la variolă./dsirbu

Realizator - Cătălin Cîrnu: Varicelă, /altă/ boală, e mai simplă, un pic.

Alexandru Rafila: Variola clasică a fost eradicată...

Realizator - Cătălin Cîrnu: Cu mulţi ani în urmă.

Alexandru Rafila: La sfârşitul anilor '70. Tot atunci a încetat şi vaccinarea. S-a făcut vaccinare împotriva variolei până în 1979. Eu, de exemplu, am fost vaccinat. Ulterior s-a renunţat la vaccinare prin eradicarea variolei la nivel global. Este un virus, acesta care produce această variolă a maimuțelor, înrudit cu cel care producea variola care apărea în mod obişnuit la om. Simptomatologia, dacă vreţi, este asemănătoare, dar mai uşoară la variola maimuţelor. Dacă discutăm de varicelă, acolo este cu totul atceva. Discutăm de virusul varicelo-zosterian, care produce varicelă la copii sau la adulţii nevaccinaţi sau imunodeprimaţi, iar la persoanele vârstnice produce zona zoster. Cazul de la Rădăuți are varicelă. Starea lui este bună în această dimineaţă. Am vorbit cu şefa secţiei, cu doamna doctor Popescu. Este o femeie în vârstă de 43 de ani, care a venit în contact cu copiii care făcuseră boala. Fiind vorba de una dintre bolile copilăriei, afectează, însă, câteodată şi persoanele adulte, dacă au fost nevaccinate sau sunt imunodeprimate.

Realizator - Daniela Petrican: Cât este de expusă populația României și cât de pregătiți suntem în acest moment, după doi ani de pandemie?

Alexandru Rafila: Doamnă, nu este vorba despre o expunere la nivel larg, populaţional, pentru că, spre deosebire de infecţia, de exemplu, cu noul coronavirus discutăm de o transmisibilitate redusă, care presupune un contact apropiat şi prelungit cu o persoană bolnavă. Rata de transmitere a acestei boli este undeva în jur de... rata de reproducere bazală este în jur de 0,3, deci este mult sub 1, faţă de infecţia cu noul coronavirus, la care ajunsese să depăşească 10 ca şi transmisibilitate, ca şi rată de reproducere. Adică o persoană infectată mai infectează încă 10 persoane în lipsa unor măsuri de precauţie. Deci este clar că dacă nu vii în contact cu o persoană bolnavă, care prezintă o astfel de simptomatologie, un contact apropiat şi prelungit, nu poate fi vorba despre transmitere.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Mă gândesc că în cazul apariției unor astfel de simptome, oricare dintre noi ar trebui să ajungă la doctor. Corect?

Alexandru Rafila: Bine, categoric trebuie să ajungă la doctor, dar toate lucrurile trebuie judecate în context clinic şi mai ales în context epidemiologic, pentru că cineva care nu are istoric de căltorie, de exemplu, într-o ţară africană sau într-o ţară în care s-au înregistrat deja cazuri şi nu a intrat în contact cu persoane care să aibă o astfel de simptomatologie, e puţin probabil să dezvolte această afecţiune. Este mult mai probabil să dezvolte o altă boală eruptivă, cum este varicela, care v-am spus că poate îmbolnăvi copiii, mai rar adulți, iar la persoanele vârstnice se manifestă sub forma unor erupții localizate care se numesc zona zoster, o afecţiune relativ frecventă.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Bine ar fi doar să vorbim despre variola maimuței și să nu o întâlnim în România. Dar aminteam ceva mai devreme și eu şi dumneavoastră de SARS-CoV-2 şi apropo de pandemia de coronavirus, doza a patra de vaccin, știm bine, este recomandată mai ales persoanelor de peste 60 de ani. De acum încolo putem merge la orice medic de familie.

Alexandru Rafila: Absolut, absolut.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Întrebarea este dacă acest vaccin s-a actualizat între timp la noile mutații ale virusului?

Alexandru Rafila: Nu s-a actualizat, așteptăm de mult timp deja această actualizare a formulei vaccinului. Producătorii au tot menționat-o. Se pare că în cursul acestei toamne vom avea la dispoziție și noua formulă de vaccin, care va fi o combinație, probabil, de vaccin care... faţă de tulpina originală și față de tulpina Omicron.

Realizator - Daniela Petrican: Şi ce vaccin va rămâne, Pfizer?

Alexandru Rafila: Atât Pfizer, cât și Moderna. Vaccinurile bazată pe tehnologia ARN sunt în faze avansate ale studiilor clinice pentru aprobarea unor formule noi de vaccin.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Mai sunt doze cumpărate, vor veni altele? Ştiu că aveau un termen de valabilitate.

Alexandru Rafila: Avem discuţii în această perioadă să vedem cum facem, pentru că, știţi bine, am declarat public acest lucru, nu mai avem unde să depozităm. Avem câteva milioane bune de doze în depozite, mai ales că vaccinurile se depozitează la temperaturi sub zero grade sau chiar de minus 70 de grade, dacă discutăm de produsul Pfizer-BioNTech, așa că încercăm să facem în așa fel încât să putem să găsim o soluție împreună cu Comisia Europeană, care a încheiat în numele țărilor aceste contracte și cu producătorii lor, o variantă care să nu dezavantajeze România. Sigur, într-un context mai larg, în care, ştiţi, multe dintre celelalte statele membre ale Uniunii Europene sunt preocupate de găsirea unei soluții care să nu ducă la risipirea fondurilor publice. Pentru mine personal este extrem de important să nu risipim fondurile publice și să nu aruncăm vaccinurile, pentru că așa și simbolic este foarte rău pentru populație să perceapă faptul că vaccinurile sunt plătite și distruse, neutilizate. Lucrul ăsta poate să afecteze și opinia legată de alte vaccinuri și nu trebuie să cădem într-o astfel de situație.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Și ca să conchidem, în acest moment nu avem niciun caz înregistrat în România de variolă a maimuței?

Alexandru Rafila: Nu avem, nu se pune problema.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Rămânem atenți și la ceea ce înseamnă SARS-CoV-2. Mulțumim pentru prezența la "Apel matinal"!

Alexandru Rafila: Şi eu vă mulţumesc!

Ministrul justiției i-a trimis procurorului general cererile de urmărire penală a lui Petre Roman și Gelu Voican-Voiculescu
România 16 Aprilie 2024, 21:19

Ministrul justiției i-a trimis procurorului general cererile de urmărire penală a lui Petre Roman și Gelu Voican-Voiculescu

Președintele Klaus Iohannis a aprobat marți solicitările procurorilor de a declanșa urmărirea penală împotriva celor doi...

Ministrul justiției i-a trimis procurorului general cererile de urmărire penală a lui Petre Roman și Gelu Voican-Voiculescu
950 de cazuri de rujeolă
România 16 Aprilie 2024, 21:12

950 de cazuri de rujeolă

Cele mai multe îmbolnăviri au fost în Brașov, Mureș și la București.

950 de cazuri de rujeolă
Cererea de suspendare din funcţie a judecătoarei care soluţionează dosarul "2 Mai" a fost trimisă CSM
România 16 Aprilie 2024, 21:07

Cererea de suspendare din funcţie a judecătoarei care soluţionează dosarul "2 Mai" a fost trimisă CSM

Inspecţia Judiciară a trimis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcţie, până la...

Cererea de suspendare din funcţie a judecătoarei care soluţionează dosarul "2 Mai" a fost trimisă CSM
Un pieton de 60 de ani a murit după ce a fost acroșat de o mașină „Şcoală”
România 16 Aprilie 2024, 19:45

Un pieton de 60 de ani a murit după ce a fost acroșat de o mașină „Şcoală”

La volanul mașinii se afla un tânăr de 17 ani, sub supravegherea instructorului auto.

Un pieton de 60 de ani a murit după ce a fost acroșat de o mașină „Şcoală”
APEL MATINAL: Andrei CORLAN, comisar general Garda de Mediu, despre acțiunile de combatere a importurilor de deșeuri
România 16 Aprilie 2024, 19:03

APEL MATINAL: Andrei CORLAN, comisar general Garda de Mediu, despre acțiunile de combatere a importurilor de deșeuri

Apel Matinal începe în fiecare zi la 08.30.

APEL MATINAL: Andrei CORLAN, comisar general Garda de Mediu, despre acțiunile de combatere a importurilor de deșeuri
Estimarea creșterii economiei României anul acesta a fost redusă de FMI
România 16 Aprilie 2024, 18:28

Estimarea creșterii economiei României anul acesta a fost redusă de FMI

În ceea ce priveşte inflaţia, FMI prognozează că ţara noastră va înregistra în acest an o creştere medie anuală de 6%.

Estimarea creșterii economiei României anul acesta a fost redusă de FMI
Incendiu de vegetație uscată în comuna Scărișoara, județul Alba
România 16 Aprilie 2024, 17:53

Incendiu de vegetație uscată în comuna Scărișoara, județul Alba

Pompierii intervin pentru localizarea şi stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi litieră de pădure în satul...

Incendiu de vegetație uscată în comuna Scărișoara, județul Alba
Percheziții în Mureș într-un caz de organizare de lupte între câini
România 16 Aprilie 2024, 17:13

Percheziții în Mureș într-un caz de organizare de lupte între câini

La percheziții au fost identificați mai mulți câini despre care există date că ar fi fost folosiți la lupte între câini.

Percheziții în Mureș într-un caz de organizare de lupte între câini