Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Liviu Zamora

21 August 2012
Vizualizari: 3345
Comentează add

În această vară am avut plăcerea de a-l întâlni pe Aleander Bălănescu împreună cu noul său trio într-un concert în aer liber chiar în inima Bucureştilor.

Alexander Bălănescu - avangardă şi virtuozitate Alexander Bălănescu - avangardă şi virtuozitate  - Conține audio

liviu-zamora

În această vară am avut plăcerea de a-l întâlni pe Aleander Bălănescu împreună cu noul său trio într-un concert în aer liber chiar în inima Bucureştilor.

Violonist cu o pregătire excepţională începând cu Bucureştiul, unde s-a şi născut, continuând cu Ierusalimul, Londra şi încheind cu prestigioasa Julliard School of Music, din New York, a impulsionat prin muzica sa posibilităţile interpretative ale instrumentelor cu coarde trecând  în zone ce aparţin unor stiluri muzicale foarte variate.

În anul 1979 preia conducerea orchestrei Michael Nyman Ensemble cu care concertează timp de 15 ani dar şi cu care interpretează muzica filmelor celebrului regizor britanic Petre Greenaway.

În 1996 va compune el însuşi coloana sonoră pentru filmul ''Britanic Angels and Insects'' regizat de Philip Haas.

Tot în această perioadă  face muzica multor filme de lung metraj şi documentare TV, între care documentarul BBC despre faimosul balerin rus Rudolf Nureev.

Gândirea şi imaginaţia sa artistică  îl fac să păşească în zone muzicale extrem de variate mergând de la cele ale unor muzicieni de factură ''clasică'' precum Phillip Glass, Mychael Nyman, Gavin Bryars, John Cage sau Kevin Volans până la ale unor reprezentanţi ai jazzului modern şi experimental -John Surman, Lew Soloff, John Zorn, Carla Bley, John Lurie (Lounge Lizards), pop -Kate Bush, Pet Shop Boys, David Byrne (Talking Heads), electro de avangardă - Kraftwerk, Deep Forest, Goldfrapp, Spiritualised, dar şi folclor de excepţie - Maria Tănase, ale cărei melodii le reorchestrează într-un disc de autor: ''Maria T''.

Spectacolele sale au o forţă deosebită de exprimare combinată cu o virtuozitate şi o putere improvizatorie impresionantă şi lasă publicului o impresie mai apropiată de un spectacol  rock decât aceea din concertele de muzica clasică.

Singur sau împreună cu cvartetul său, Alexander Bălănescu a participat la prestigioase festivaluri internaţionale de pe mai multe continente, fiind prezent pe scene din Europa şi Australia, Japonia şi Statele Unite ale Americii.

Iubeşte teatrul iar ultimul său album şi spectacol se numeşte ''Insula'' şi este realizat împreună cu nonconformista cantautoare şi actriţă Ada Milea dupa piesa poetului suprarealist Gellu Naum, el fiind prezentat pe scenele mai multor capitale europene.

În concluzie Alexander Bălănescu este o personalitate artistică de excepţie pe care mi-a facut o mare plăcere să o întâlnesc şi să o intervierez pentru voi, prieteni, Jazz& Blues.
 


Etichete

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live