Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

23 Septembrie 2020
Vizualizari: 213
Comentează add

Aleksandr Lukașenko a fost învestit astăzi președinte al Belarusului, într-o ceremonie neanunțată, în ciuda manifestațiilor antiprezidențiale din ultima lună.

Aleksandr Lukașenko, reînvestit în funcţia de preşedinte al Belarusului

alexandru-beleavski

Proteste în Belarus. Arhivă foto.Agerpres/EPA.

Aleksandr Lukașenko a fost învestit oficial în funcția de președinte al Republicii Belarus în cadrul unei ceremonii neanunţate anterior, desfășurată azi dimineață la Palatul Republicii din Minsk - a anunțat agenția belarusă de stat Belta.

La ceremonie au fost invitate doar câteva sute de persoane, parlamentari, membri ai guvernului, conducători ai instituțiilor de stat și organelor regionale, reprezentanți ai mass-media și personalități ale vieții publice.

Aleksandr Lukașenko a depus jurământul în limba belarusă, ținând mâna pe Constituția țării, după care șefa Comisiei Electorale, Lidia Ermoşina, i-a înmânat adeverința de președinte al republicii.

În discursul ce a urmat, Lukașenko a declarat că Belarus, care a obținut, a spus el, în mod oarecum neaşteptat independența, a urcat acum pe o nouă treaptă a conștiinței de sine, maturizându-se ca naţiune.

El a subliniat necesitatea ca țara să revină la viața în siguranță și la concordie, subliniind că "nu poate şi nu are dreptul să-i abandoneze pe balruşii care şi-au legat de cursul lui nu doar preferinţele politice, ci și destinul lor și viitorul copiilor".

Potrivite rezultatelor oficiale, Aleksandr Lukașenko a câștigat alegerile prezidențiale din 9 august cu 80% din voturi, dar victoria sa nu este recunoscută de opoziție, care a continuat protestele de masă și care a lansat un apel la o campanie de nesupunere civică.

Alegerile din Belarus și legitimitatea lui Aleksandr Lukașenkonu nu sunt recunoscute nici de Uniunea Europeană și nici de Statele Unite.


Etichete (ii)lukasenkoinvestire

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live