Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Dragomir

5 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1910
Comentează add

Potrivit unui sondaj de opinie, aproape 90% dintre români nu ştiu când va avea loc scrutinul pentru Parlamentul European, iar o treime nu cunosc nici un europarlamentar român.

Alegerile europarlementare, o necunoscută pentru români

mihaela-dragomir

Foto: Arhivă Reuters.

Deşi clasa politică românească se pregăteşte pentru alegerile europarlamentare din luna mai, aproape 90% dintre români nu ştiu când va avea loc scrutinul pentru Parlamentul European, iar o treime nu cunosc nici un europarlamentar român - relevă un sondaj publicat sâmbătă.

Întrebaţi dacă ştiu data alegerilor parlamentare, 87% dintre respondenţi au răspuns negativ şi doar puţin peste 10% au răspuns afirmativ.

De asemenea, 63% au declarat că nu ştiu cum se votează la acest scrutin.

Potrivit sondajului, 42% dintre respondenţi cunosc numele unui singur europarlamentar, în timp ce aproape o treime au răspuns greşit sau "nu ştiu".

Doar 1% dintre cei întrebaţi cunosc numele a şase sau mai mulţi parlamentari.

Pentru cei care au menţionat doar un europarlamentar, cel mai cunoscut nume este fiica preşedintelui, Elena Băsescu, pe care l-au rostit mai mult de jumătate dintre ei, urmat de Daciana Sârbu, Corina Creţu sau Monica Macovei, cu puţin peste 10%.

Totodată, 78% dintre români nu ştiu cine este preşedintele Comisiei Europene.

Datele arată că doar 7% dintre respondenţi sunt foarte mulţumiţi de activitatea europarlamentarilor români, în timp ce un sfert s-au declarat nemulţumiţi.

Principalul motiv invocat de aproape jumătate dintre cei nemulţumiţi este că nu au apărat drepturile românilor.

Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 2-3 ianuarie 2014, pe un volum de 1.210 subiecţi cu vârste de peste 18 ani.

Eroarea maximă tolerată este de plus-minus 2,8%.


Etichete europarlamentareelectoratalegerisondajParlement EuropeanurneElena BăsescuDaciana SârbuCorina CreţuMonica Macovei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live