Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicu Popescu

3 Aprilie 2022
Vizualizari: 407
Comentează add

În Serbia, unde astăzi au loc alegeri prezidenţiale, parlamentare şi locale, secţiile de votare s-au deschis dimineaţă, la ora locală 7:00.

Alegerile din Serbia, monitorizate de un număr record de observatori

nicu-popescu

Alegeri prezidenţiale și parlamentare în Serbia, 3 aprilie 2022. Foto: AFP

Realizator: În Serbia, unde astăzi au loc alegeri prezidenţiale, perlamentare şi locale, secţiile de votare s-au deschis dimineaţă, la ora locală 7:00, și se vor închide la ora 20:00 și 21:00, la București. Cu detalii despre procesul electoral, trimisul special RRA, Nicu Popescu:

Reporter: Toţi cetăţenii sârbi cu drept de vot au primit înștiințări pentru a participa la scrutin, dar și fără acesta pot vota cu cartea de identitate sau pașaportul. Sunt şase milioane și jumătate de electori. La alegerile parlamentare și prezidențiale organizate de Belgrad pot vota şi aproximativ 100.000 de sârbi kosovari, dar nu pe teritoriul Kosovo - autoritățile de la Priștina nu au permis acest lucru - ci în secțiile din Serbia centrală. Ei trebuie să parcurgă între 50 și 150 de km, în funcție de domiciliu, și să treacă de controlul de la linia administrativă de separație. Media belgrădeană transmite că mai multe ambasade ale statelor occidentale la Priștina au comunicat că așteaptă ca autoritățile kosovare să asigure libera circulație a sârbilor care doresc să voteze.

Pe de altă parte, conducerea Serbiei în exercițiu a votat de la prima oră la Belgrad. Candidând sub sloganul "Pace și stabilitate", Aleksandar Vučić se așteaptă să obțină un nou mandat de cinci ani, poate chiar din primul tur, în fața celorlalți șapte contracandidați, dintre care s-a distins Zdravko Ponoš, un general în retragere, candidatul coaliţei "Uniţi pentru victoria Serbiei", o alianță centristă și proeuropeană. La parlamentare, partidul lui Vučić, progresiv sârb, speră să obțină majoritatea. Actualul președinte al parlamentului, Ivica Dačić, lider al Partidului Socialist, dorește să facă echipă cu Vučić, ca şef al guvernului, mesajul lui electoral fiind chiar acesta: "Dačić, prim-ministru". Opoziția speră să obțină rezultate foarte bune la alegerile locale de la Belgrad.

Alegerile din Serbia sunt monitorizate de un număr record de observatori, peste 5.200, dintre care 265 din partea OSCE, care vor urmări întregul proces electoral de la deschiderea secțiilor și până la numărarea voturilor.


Etichete (ii)alegeriserbia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live