Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Marţi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

4 Martie 2018
Vizualizari: 709
Comentează add

A treia economie a Zonei Euro, o ţară puternic îndatorată, ar putea să plonjeze într-o perioadă de incertitudine politică

Alegerile din Italia captează atenţia întregii Europe- primele cifre

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

 

Up-date ora 1.00: În Italia, după alegerile de ieri, niciun partid nu a obţinut majoritatea în Parlament necesară pentru a forma singur un guvern. Prima formaţiune a ţării a devenit Mişcarea populistă antisistem Cinci stele, dar coaliţia de centru-dreapta care-l propune premier pe actualul preşedinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, a obţinut mai multe voturi.

Ştire iniţială: Italia riscă, potrivit analiştilor, să treacă printr-un blocaj, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013, şi aceasta, deoarece toate principalele partide exclud o mare coaliţie cu rivalii.

Noul sistem electoral din Italia combină scrutinul proporţional cu cel majoritar, ceea ce înseamnă că pragul pentru obţinerea majorităţii în Parlament este 40 - 45%. Potrivit  analiştilor, niciuna dintre formaţiuni sau alianţe nu va reuşi să atingă acest prag.

Voturi mai multe va avea, este probabil, coaliţia de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi şi Matteo Salvini, care vor reuşi să atragă mai multe voturi prin propunerea de prim-ministru a actualului preşedinte al Parlamentului European, Antonio Tajani. Mişcarea populistă antisistem Cinci stele, cu Luigi Di Maio ca prim-minstru, a declarat de la bun început că nu va face niciun fel de alianţă. Asta înseamnă că este exclus să obţină procentajul necesar pentru a avea suficiente locuri în Parlament şi pentru a guverna singură.

În privinţa formaţiunilor de centru-stânga, Partidul Democrat al lui Matteo Renzi propune în fruntea executivului de la Roma pe actualul premier Paolo Gentiloni. Ce se va întâmpla, practic, săptămâna viitoare? Este posibil să se formeze o coaliţie de guvernare complexă.

Partidele tradiţionale de centru-stânga şi centru-dreapta se vor uni cu alte partide politice mai mici care există pe buletinele de vot. Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, va fi cel care va încerca să coordoneze, în următoarele zile, tratativele dintre principalii lideri politici.


Etichete alegeriItaliaBerlusconicinci steleSalviniTajaniDi MaioRenzi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live