Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BUNA DIMINEATA, ROMANIA! - continuare Miercuri, 21 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

25 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1093
Comentează add

Ziarele europene şi nu numai sunt cu ochii pe alegerile din Grecia şi pe impactul acestora asupra economiei europene.

Alegerile din Grecia în presa internaţională

rador

Alegerile din Grecia şi posibilele lor consecinţe pentru Europa ţin capul de afiş al presei internaţionale.

"Grecii au optat între calea reformei sau sfidare", titrează jurnalul Kathimerini. În opinia cotidianul atenian, rezultatul alegerilor "va stabili dacă ţara care a declanşat criza datoriilor din zona euro, cu cinci ani în urmă, va continua calea reformelor economice sau îi va sfida pe creditorii săi, creând un precedent pentru întreaga Europă".

Calificând scrutinul drept "istoric", Wall Street Journal face socoteala că "grecii au fost convocaţi la urne pentru a treia oară în mai puţin de trei ani, pentru a alege un nou guvern".

"Lumea întreagă are ochii aţintiţi asupra Greciei", nu mai puţin de 900 de jurnalişti internaţionali fiind acreditaţi pentru a relata despre desfăşurarea alegerilor elene, remarcă Le Monde.

Mai exact, notează multe din marile cotidiene internaţionale, între care şi The Guardian, ceea ce îngrijorează este victoria stângii radicale Syriza. În vizorul formaţiunii Syriza se află "evaziunea fiscală şi imoralitatea clasei politice care minează economia elenă", punctează Le Figaro.

Totuşi, cotidianul portughez Diario de Noticias este de părere că "ceea ce sperie mai mult la alegerile din Grecia este puţinul pe care îl ştim" despre această ţară. "Cunoaştem indicatorii economici, pe cei mai importanţi - datorie, deficit public, şomaj, însă prea puţin ştim cu adevărat despre greci şi despre situaţiile prin care au trecut în aceşti ani, şi invers, grecii ştiu prea puţin despre portughezi, despre germani şi germanii despre noi", explică jurnalul lusitan.

Cu concluzia că "surprinde puţinul pe care europenii, în general, îl ştiu şi doresc să-l ştie unii despre alţii, cu excepţia informaţiilor utile pentru a se bucura de un bun sfârşit de săptămână". Iar "felul în care sunt analizate alegerile din Grecia rezumă bine acest dezinteres", punctează editoralul intitulat "Europenii" şi publicat de Diario de Noticias.


Etichete revista preseiSyrizaGreciacriza financiară

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live