Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

6 Noiembrie 2020
Vizualizari: 506
Comentează add

Joe Biden a preluat conducerea în Georgia, unde după numărarea a 99% din sufragerii are cu aproape 1.000 de voturi mai multe decât președintele Donald Trump.

Alegeri SUA: Joe Biden, pare a fi cu un pas mai aproape de victorie

catalin-gombos

Foto MANDEL NGAN, ANGELA WEISS / AFP

Candidatul democrat la Președinția Statelor Unite, Joe Biden, pare a fi cu un pas mai aproape de victorie, după ce a preluat conducerea într-unul din statele care încă se dispută, Georgia.

Numărarea voturilor continuă, însă, la trei zile de la alegerile prezidențiale și încă nu se poate spune cu siguranță cine va fi următorul lider de la Casa Albă.

Joe Biden a preluat conducerea în Georgia, unde după numărarea a 99% din sufragerii are cu aproape 1.000 de voturi mai multe decât președintele Donald Trump.

Georgia, care are 16 electori, este unul dintre cele cinci state cheie în care nu s-a încheiat numărarea voturilor, celelalte fiind Pennsylvania cu 20 de electori, Carolina de Nord cu 15, Nevada cu 6 și Arizona cu 11. Fox News, o televiziune apropiată republicanilor, estimează că Joe Biden nu mai are cum să piardă Arizona, astfel încât şi-a asigurat în acest moment 264 de electori din cei 270 necesari, ceea ce înseamnă că o victorie în Georgia ar fi decisivă.

Pe de alta parte, CNN, o televiziunea care la- criticat frecvent pe președintele Donald Trump, este mai prudentă și nu dă ca sigură victoria lui Biden în Arizona, estimând că acesta are până acum 253 de electori, situație în care o victorie în Georgia nu ar tranșa cursa pentru Casa Albă. Totodată, Biden conduce și în cursa pentru Nevada.


Amintim că, potrivit sistemului american, electorii sunt desemnați de state în funcție de votul majoritar din fiecare dintre acestea. În timp ce numărarea voturilor continuă, simpatizanți ai președintelui Trump s-au mobilizat și au ieșit în stradă, acuzând o fraudă a democrațiilor, ai căror votanți au organizat la rândul lor propriile demonstrații. Şi președintele american a revendicat din nou victoria și a denunțat o fraudă, fără a prezenta însă vreo dovadă.
*
Realizator: În Statele Unite au avut loc acum trei zile și alegeri pentru Camera Reprezentanților, controlată până acum de democrați și alegeri parțiale pentru Senat, care în prezent este dominat de republicani.

Până în acest moment democrații și-au ajudecat 208 din cele 218 mandate necesare pentru a deține majoritatea în Camera Reprezentanților, iar republicanii 196 - potrivit CNN. În ceea ce privește configurația Senatului ambele partide au acum câte 47 desenatori din 100.


Etichete suaalegerijoe bidedonald trump(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live