Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri SUA: Cum va vota populația latină și în ce măsură va conta votul ei

Interviu despre alegerile americane cu directorul Institutului Franklin de Studii Americane de la Universitatea din Alcalá de Henares, dr. Julio Cañero Serrano.

Alegeri SUA: Cum va vota populația latină și în ce măsură va conta votul ei
Julio Cañero Serrano.

Articol de Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania, 08 Noiembrie 2016, 12:38

Dacă republicanii vor să ajungă la Casa Albă, trebuie să își schimbe relația cu comunitatea latină.

Interviu despre alegerile americane cu directorul Institutului Franklin de Studii Americane de la Universitatea din Alcalá de Henares, dr. Julio Cañero Serrano, expert în cultura și organizarea politică din SUA

Aceste alegeri au trezit un interes care nu s-a produs până acum, poate seamănă ca anvergură cu anul 2008, pentru că a fost candidat Barack Obama și a fost primul președinte negru.

Interesul nu a fost mare pentru că e vorba despre prima femeie candidat, ci pentru că Donald Trump, pentru felul în care vorbește, se poartă și se adresează electoratului american a atras atenția întregii lumi, crede prof.dr. Julio Cañero Serrano, care cunoaște Statele Unite ale Americii în profunzime și care este convins că viitorul președinte trebuie să facă față unei provocări dificile: aceea de a convinge cealaltă jumătate a țării, cea care nu l-a votat, că este capabil să rezolve marile probleme ale celei mai puternice națiuni.

Cine va câștiga alegerile de astăzi?

Sondajele spun ca are mai multe posibilitati de castig Hillary Clinton, dar dacă băgăm în seamă sondajele după tot ceea ce s-a întâmplat cu Brexit-ul sau în Columbia, unde se prevedea un rezultat și apoi a fost altul neașteptat, putem să ne așteptăm la același lucru în Statele Unite și Donald Trump să câștige alegerile. Dar este destul de dificil și pare aproape sigur că Hillary Clinton va fi următorul chiriaș la Casa Albă.

Donald Trump provoacă teamă?

Provoacă teamă atât în SUA cât și în afara lor, dar trebuie avut în vedere faptul că aproape jumătate din populația țării cu drept de vot a permis ca acest candidat să câștige alegerile preliminare și poate să-l ajute să ajungă la Casa Albă. Este cert însă că în restul lumii, cu excepția Rusiei, opinia publică este împotriva lui Donald Trump și am văzut recent până și reacția negativă a bursei atunci când distanța dintre cei doi candidați s-a redus.

Cum va vota populația latină și în ce măsură va conta votul ei?

Hispanicii reprezintă un procentaj foarte mare din electorat, din ce în ce mai important. Este populația cu cea mai mare creștere atât ca număr, cât și ca alegători.

Problema hispanicilor este aceea că de obicei se mobilizează foarte puțin la vot și, mai mult, trăiesc mai ales în statele care sunt deja decise, Florida sau poate nu neapărat Florida, dar Texas, Arizona sau Callifornia.

Votul lor va fi probabil mai decisiv la alegerile din 2020, dar și astăzi este foarte important. De pildă, un candidat republican a avut nevoie până acum de 40% din voturile latino ca să ajungă președinte. Vom vedea ce se petrece la aceste alegeri. Totul indică faptul că majoritatea și în special femeile latine care vor să voteze o va susține pe Hillary Clinton.

Între bărbați, procentajele sunt mai apropiate, dar diferența este mare în favoarea celor care o sprijină pe Hillary Clinton față de cei pentru Donald Trump. Putem spune că majoritatea va vota pentru Hillary Clinton.

Ce consecințe au în Europa aceste alegeri?

Înaintea dezbaterilor, eu credeam că Hillary Clinton va sprijini tot ceea ce ține de tratatele de comerț liber dar, în mod curios, ea a insistat că le va renegocia, ba chiar a semnalat câteva linii roșii pentru Tratatul dintre Europa și Statele Unite. Donald Trump a spus mereu că nu-i plac tratatele de comerț liber, că întotdeauna au funcționat în detrimentul intereselor economice ale Statelor Unite, că le va renegocia sau că pur și simplu nu le va semna.

Ce se va întâmpla? În cazul în care câștigă Hillary Clinton, deși se prevede în programul electoral că este împotriva tratatelor, trebuie văzut întâi cine va controla Congresul și Senatul. Pentru că Hillary Clinton poate să spună un lucru special pentru atragerea votului de stânga al Partidului Democrat și ar putea face altceva în realitate. Pentru că trebuie spus că ea a fost întotdeauna o apărătoare a tot ceea ce înseamnă comerț liber, la fel ca majoritatea republicanilor.

Cum se vede în Spania această confruntare dintre Clinton și Trump și ce interese are Spania?
În Spania a trezit mult interés, la fel ca în restul lumii. Trebuie avut în vedere faptul că este prima putere mondială și ceea ce se petrece în Statele Unite are repercusiuni în restul lumii. Aici evenimentul este urmărit cu mare interes, televiziunile au programe speciale, poporul spaniol susține în mare parte candidatura doamnei Hillary Clinton pentru tot ceea ce reprezintă Trump, pornind de la criticile lui la adresa hispanicilor, ideea construirii unui zid, poziția lui față de imigrație, musulmanii etc... Toate acestea au lăsat o impresie negativă în mintea spaniolilor și multor europeni

Ce are Spania în joc cu aceste alegeri? Ne interesează înainte de toate să vedem ce se va întâmpla cu marile firme spaniole care au interese comerciale în Statele Unite. Dacă va fi un guvern protecționist acest lucru poate afecta investițiile pe care firmele noastre le-ar putea face în viitor. Totuși, eu cred că până și Donald Trump, dacă va fi ales, va fi foarte pragmatic. E om de afaceri și știe că nu se pot pune bariere în calea capitalului și că este foarte dificil asta, pentru că la fel cum Spania are interese economice în Statele Unite și SUA au multe interese economice în Spania și în Europa.

Campania electorală a lăsat impresia că americanii au de votat nu între doi candidați și, mai mult, participă la o premieră, deoarece o femeie aspiră la Casa Albă, ci au de ales între două rele. Dacă va câștiga Hillary Clinton, se pare că nu va câștiga pentru că este femeie sau că are un program bun, ci pentru că oamenii nu îl vor pe Trump.

Da. Problema care există acum în Statele Unite este că există acum o societate total divizată între cei care o urăsc pe Hillary Clinton și cei care îl urăsc pe Donald Trump. De aceea, preocuparea mea cu privire la 9 noiembrie, prima zi după alegeri, nu este dacă va câștiga unul sau altul, ci mai degrabă ce va face câștigătorul pentru a uni țara.
Hillary Clinton spunea deja în ultima dezbatere pe care am văzut-o că țara trebuie unită, că trebuie vindecate rănile, că trebuie făcută o însănătoșire colectivă și trebuie restaurat spiritul unitar american, pentru că ea își dă seama, la fel ca Donald Trump, cu siguranță, că țara este foarte împărțită.

Așadar, problema nu este ce se întâmplă acum prin această confruntare politică, ci ce se va întâmpla miercurea viitoare, când Statele Unite se vor trezi cu un președinte cu care aproape jumătate din populație nu este de acord. Și asta, ca să răspund la întrebare: ce se întâmplă cu Hillary Clinton?

Hillary Clinton este acum candidatul anti-Trump, dar Trump este candidatul anit-Hillary Clinton.

Aceasta este marea problemă a acestor alegeri.

Nu vedem o dezbatere politică reală, ci o confruntare între o parte a populației care nu o suportă pe Hillary Clinton, pentru diverse motive, unul pentru că este văzută ca o moștenitoare a politicii lui Barack Obama, cu alt sector progresist, mai liberal, care se opune unui candidat foarte conservator cum este Donald Trump.

Așa că avem o societate împărțită care sprijină un anti-candidat.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul