Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

3 Februarie 2016
Vizualizari: 1128
Comentează add

Victorie în tabăra republicanilor pentru un ultraconservator, Ted Cruz, şi doar o victorie morală în tabăra democraţilor pentru un autodefinit socialist, Bernie Sanders.

Alegeri primare cu surprize pentru democraţii şi republicanii americani

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Foto: hubpages.com.

Surprize atât în tabăra democraţilor, cât şi în cea a republicanilor, la alegerile primare din statul Iowa.

La democraţi, liderul din sondaje, Hillary Clinton, a obţinut doar un avans infim faţă de rivalul său, senatorul de Vermount, cu vederi socialiste, Bernie Sanders, în timp ce în tabăra republicană, miliardarul Donald Trump, văzut ca mare favorit, s-a plasat abia pe locul al doilea, după senatorul ultraconservator de Texas, Ted Cruz.

Victorie în tabăra republicanilor pentru un ultraconservator, Ted Cruz, şi doar o victorie morală în tabăra democraţilor pentru un autodefinit socialist, Bernie Sanders, care a fost depăşit de Hillary Clinton aproape nesemnificativ.

Fostul secretar de stat Hillary Clinton a reuşit să obţină de partea sa numai patru delegaţi mai mulţi faţă de Sanders, ceea ce l-a determinat pe candidatul de 74 de ani, socialistul Bernie Sanders, să clameze faptul că aproape eroic cursa a devenit una umăr la umăr într-o campanie pe care a început-o cu 40 de procente în urma doamnei Clinton.

"Populaţia statului Iowa a trimis un mesaj foarte profund establishmentului politic, establishmentului economic şi apropo, establishmentului media. Motivul pentru care am avut o performanţă atât de bună aici, în Iowa, motivul pentru care cred că vom avea o performanţă foarte bună în New Hampshire şi în celelalte state care vor urma este că poporul american spune nu unei economii manipulate. Americanii nu mai vor să aibă o economie în care un american obişnuit lucrează mai multe ore pentru un salariu mic, în vreme ce aproape întregul venit nou şi întreaga bunăstare merg către cei 1% din vârf. Nu este corect ca o zecime din cei 1% să deţină o avere egală cu a celor 90% din oamenii de la baza piramidei. Sunteţi gata pentru o idee radicală? Ei bine, America este gata şi această idee radicală este că vom crea o economie care să funcţioneze pentru familiile care muncesc nu numai pentru clasa miliardarilor", a spus Bernie Sanders.

Rezultatele strânse ale caucus-urilor din Iowa i-au dezamăgit profund pe doamna Clinton şi pe soţul său, fostul preşedinte, Bill Clinton, care au dorit imediat să se asigure că mesajele politice ale lui Hilarry Clinton şi strategia sa de comunicare vor fi într-o formă mai bună în viitoarele cicluri electorale.

Marţea viitoare vor avea loc aşa-numitele alegeri primare în New Hampshire, unde Bernie Sanders conduce solid în sondaje.

La petrecerea de la sediul său de campanie, care a încheiat lunga seară în Iowa, Hillary Clinton a dorit însă să joace cartea optimistă şi puternică.

"Ce campanie extraordinară! Eu sunt o progresistă care face lucruri pentru oameni! Sunt onorată să mă aflu într-o lungă serie de reformatori americani care spun că statu quo-ul nu este suficient de bun, care aduc oameni împreună pentru a găsi căi de a mbunătăţi vieţile americanilor! Eu ştiu ce suntem capabili să facem! Ştiu că putem crea locuri de muncă bine plătite şi creşte veniturile pentru americanii care muncesc din greu! Ştiu că putem îndeplini reforma în sănătate, prin asigurări medicale care să acopere fiecare bărbat, fiecare femeie, fiecare copil!", a afirmat Hillary Clinton.

Adevărata surpriză a venit însă în tabăra republicanilor, odată cu victoria clară a conservatorului Ted Cruz împotriva miliardarului Donald Trump, care era dat în sondaje nu mai departe decât sâmbătă noapte câştigător.
Senatorul de Texas, Ted Cruz, a reuşit să adune în jurul mesajului său anti-Washington o amplă coaliţie de conservatori.

Cruz a obţinut 28% dintre delegaţi. El a fost urmat de Trump cu 24 de procente.

Marco Rubio a obţinut o puternică a treia poziţie, cu 23% dintre delegaţi, ceea ce îl plasează ca primă opţiune a establishmentului politic.

"Gloria fie a Domnului! Seara de astăzi reprezintă o victorie a oamenilor obişnuiţi. Este o victorie a conservatorilor curajoşi din Iowa şi din întreaga această măreaţă naţiune. Iowa a trimis semnalul că nominalizatul republican şi viitorul preşedinte al SUA nu va fi ales de establishmentul de la Washington, nu va fi ales de lobby-işti, ci va fi ales de cea mai incredibilă puternică forţă, unde suveranitatea tuturor rezidă în naţiunea noastră, noi, oamenii, poporul american", şi-a anunţat victoria, fiul de pastor, Ted Cruz, fericit şi copleşit.

Cruz a sugerat aici, între altele, publicitatea neplătită pe care televiziunile au făcut-o furiei populiste şi campaniei neconvenţionale, de multe ori stridentă, ale mogulului miliardar Donald Trump. 


Etichete SUAalegeri prezidenţiale primaredemocraţiHillary ClintonBernie SandersrepublicaniDonald TrumpTed CruzcaucasuriIowarezultate surpriză

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live