Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri prezidențiale: Declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al MAI

Declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Alegeri prezidențiale: Declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al MAI
Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al MAI, Foto: Arhiva/ mai.gov.ro

Articol de Radiojurnal, 10 Noiembrie 2019, 09:35

Declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog

RRA (10 noiembrie, ora 8:11) - Ascultăm chiar acum, în direct, de la Ministerul Afacerilor Interne, declaraţia de presă a purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Monica Dajbog: "Bună dimineaţa. Mulţumim că aţi acceptat invitaţia noastră. La acest moment, vă pot confirma că efectivele Ministerul Afacerilor Interne, care au asigurat pe parcursul nopții paza secțiilor de votare din țară, le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, iar la ora 7:00 procesul de vot a început fără incidente deosebite. La alegerile prezidențiale, pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani.

534 de tineri au împlinit chiar astăzi această vârstă și pot vota pentru prima dată. Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal puști sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii pot vota la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul sau reședința. Alegătorul care însă astăzi se află în altă localitate decât cea unde își are domiciliul sau reședința poate vota în localitatea respectivă la orice secție de votare. De exemplu, un cetățean care are domiciliul în Galați și astăzi se află în Galați poate vota doar la secția de votare la care este arondat conform domiciliului. Dacă însă, de exemplu, se află în București, poate vota la orice secție de votare din București.

În ceea ce privește cetățenii care au domiciliul în București și se află astăzi în București, aceștia pot vota doar la secția de vot la care sunt arondaţi din sectorul unde își au domiciliul, deci nu pot vota la secțiile de votare din alt sector. Legislație electorală prevede și unele excepții. Persoanele care îndeplinesc funcția de membru al Biroului Electoral al Secției de Votare, operatorul de calculator, precum și persoanele care asigură menținerea ordinii în localul de vot, pot vota la secția de votare unde își desfășoară activitatea. Persoanele care au mobilitate redusă pot vota la orice secție de votare care le asigură accesul la vot.

Alegătorii netransportabil din motive de boală sau invaliditate, precum și persoanele aflate în arest la domiciliu, reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă au depus cerere în acest sens în termen legal. 627 de persoane aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale Poliției Române au formulat cerere pentru a ajuta astăzi.

Cetățenii români își pot exercita dreptul de vot în baza unui document de identitate valabil: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și în cazul elevilor din școlile militare carnetul de serviciu militar.

Alegătorii care votează în străinătate sau care votează în România, dar domiciliază în străinătate, pot vota cu pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar.

Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a recomandat serviciilor județene și direcției din București să lucreze cu publicul și astăzi până la ora 21:00, pentru a permite cetățenilor care doresc să voteze. dar nu dețin documente de identitate valabile să își obțină cartea de identitate și să poată merge la vot. În ceea ce privește atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne cu privire la alegeri, principalele misiuni ale efectivelor mobilizate astăzi vizează paza și protecția secțiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică la nivel național, cu accent pe zona localurilor de vot și verificarea tuturor sesizărilor privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale. Pe parcursul zilei de astăzi, aproximativ 37.000 de angajați ai MAI sunt mobilizați pentru asigurarea desfășurării alegerilor în condiții de maximă siguranță. 13.800 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri operative asigură ordinea publică la nivel național, iar 3.600 de specialiști au ca misiune soluționarea sesizărilor privind posibile incidente electorale. Alţi 20.000 de angajați ai MAI asigură paza și protecția celor 18.748 de secții de votare din întreaga țară.

Președintele Biroului Electoral al Secției de Votare este obligat să ia toate măsurile pentru ca votarea să recurgă în bune condiții, inclusiv măsurile care privesc menținerea ordinii publice. Atribuțiile acestuia se întind și în afara localului de vot, în curtea acestuia, în jurul localului de vot, dar și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri. În această zonă de protecție a secțiilor de votare. este interzisă staționarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota. Excepție fac membrii Biroului Electoral al Secției de Votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii publice, candidații, persoanele acreditate, dar și alte persoane expres prevăzute de lege. Pentru menținerea ordinii, președintele Biroului Electoral al Secției de Votare poate apelat la efectivele Ministerului Afacerilor Interne. Persoana care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui Biroului Electoral al Secției de votare cu privire la menținerea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea sau consumul de bâuturi alcoolice în zona de protecție a localului de vot, în intervalul orar 7:00-21:00, precum și continuarea propagandei electorale și sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de vot să voteze sau să voteze un anumit candidat. Oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la şase luni la trei ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, folosesc un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Vă reamintesc că și la aceste alegeri se folosește sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Împiedicarea prin orice miljoace a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Atacul prin orice mijloace asupra localului secției de vot se pedepsește cu închisoare de la doi la şapte ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Violarea secretului votului se pedepsește cu amendă, dar dacă fapta este comisă de un membru al Biroului Electoral al Secției de Votare pedeapsa este închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Doamnelor și domnilor, efectivele Ministerul Afacerilor Interne sunt pregătite să gestioneze cu profesionalism orice incident sau eveniment grav care ar putea apărea pe parcursul procesului electoral. Așa cum a comunicat ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, jurnaliștii vor avea acces pe tot parcursul zilei în Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, acolo unde sunt centralizate toate sesizările privind posibile incidente electorale şi este monitorizat modul de îndeplinire a misiunilor pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică pe parcursul alegerilor. Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a solicitat tuturor angajaților care au de desfășurat misiuni pe parcursul acestei zile să dea dovadă de maximă rigurozitate și echidistanță în îndeplinirea misiunilor. Vă mulțumesc pentru atenție! Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 11:30".

(editor online R.S.)

BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie
România 23 Aprilie 2024, 20:31

BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie

Ministerul Afacerilor Externe a stabilit sediul biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate la alegerile...

BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie
Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică
România 23 Aprilie 2024, 19:05

Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică

Actul modifică legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică
Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața
România 23 Aprilie 2024, 18:59

Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi...

Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața
Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe
România 23 Aprilie 2024, 18:53

Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează...

Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe
Acces gratuit al tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii
România 23 Aprilie 2024, 18:31

Acces gratuit al tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii

Proiectul de lege adoptat de Senat reglementează accesul tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii şi după naştere.

Acces gratuit al tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii
Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului
România 23 Aprilie 2024, 18:23

Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului

De la bisericile de lemn până la zgărdane, de la porți și troițe maramureșene până la plăcinta creață, vom descoperi împreună...

Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului
Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale
România 23 Aprilie 2024, 18:20

Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale

Datele arată că aproape 14% dintre copiii din România, adică în jur de 536.000, au avut în ultimul an, cel puțin, un părinte...

Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale
România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane
România 23 Aprilie 2024, 18:17

România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane

Traficul de persoane afectează peste 50 de milioane de oameni la nivel global şi este a doua cea mai profitabilă infracţiune...

România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane