Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

26 Septembrie 2021
Vizualizari: 542
Comentează add

Alegătorii indeciși ar putea decide rezultatul scrutinului care indică în sondaje un scor strâns între social-democratul Olaf Scholz și candidatul conservator Armin Laschet.

Alegeri parlamentare în Germania. Se alege succesorul lui Merkel

vlad-draghicescu-bonn

FOTO: www.bundestag.de

Cetățenii germani sunt chemați astăzi să aleagă un nou Bundestag, Parlamentul Federal unicameral, care îl va numi pe viitorul cancelar, după sfârșitul epocii Merkel, aflată 16 ani la guvernare.

Alegătorii indeciși ar putea decide rezultatul scrutinului care indică în sondaje un scor strâns între social-democratul Olaf Scholz și candidatul conservator Armin Laschet.

Peste 40% dintre cei aproximativ 60,4 milioane de cetățeni germani cu drept de vot și-au exprimat deja opțiunile prin corespondență, transmite Autoritatea Electorală Federală.

Ceilalți sunt așteptați să vină la secțiile de vot începând cu ora 8:00, 9:00 ora României.

Primele rezultate parțiale vor fi publicate imediat după închiderea secțiilor de votare, la ora locală 18:00. Opțiunile de formare a unei coaliții guvernamentale sunt complet deschise.

Cum sondajele indică drept posibile mai multe alianțe, compoziția viitorului guvern ar putea fi stabilită abia peste câteva săptămâni, ori chiar peste câteva luni.

Partidul Social Democrat a reușit să își mențină avansul în sondaje, dar în unele cazuri doar cu o diferență mică, de numai 1% față de Uniunea CDU/CSU, partidul cancelarului Angela Merkel, cea care a condus Germania în ultimii 16 ani.

Alte sondaje creditează SPD cu 25 de procente, cu 3-4 procente peste conservatori. Sâmbătă, toate partidele au curtat o dată în plus alegătorii nehotărâți.

Candidatul CDU/CSU la funcția de cancelar, Armin Laschet, a apărut alături de Angela Merkel în orașul său natal, Aaken. Laschet a avertizat din nou împotriva cooptării la guvernare a Die Linke, stânga radicală.

Liderul CDU a spus că SPD, după ce a fost prin excelență partidul cărbunelui în landul Renania de Nord Westfalia, timp de 50 de ani, pretinde acum că se află în fruntea mișcării de mediu.

Aflat la Postdam, candidatul SPD la funcția de cancelar, Olaf Scholz, s-a axat pe politica socială. Actualului vicecancelar a promis, între altele, un trai mai ieftin, pensii stabile și un salariu minim de 12 euro.


Etichete alegerigermaniaolaf scholzarmin laschetcancelar(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live