Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Miercuri, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

3 Noiembrie 2019
Vizualizari: 817
Comentează add

UPDATE: În Republica Moldova este în desfăşurare al doilea tur al alegerilor locale.

Alegeri locale R. Moldova: Prezenţă mai mare la vot în turul doi

corneliu-rusnac-radio-chisinau

Foto. radiochisinau.md.

UPDATE: VIDEO/LIVE TEXT | Prezența la vot la alegerile locale, pe site-ul Radio Chișinău.

UPDATE: ora 16:00 - La nivel național, la alegerile locale au votat 31,04% din alegători sau circa 498.000 de persoane. În Chișinău au votat peste 26 la sută din alegători, aproximativ 169 de mii de persoane, potrivit datelor de la ora 16.00.

La urne s-au prezentat mai multe femei decât bărbați, într-oproporție de aproximativ 55% la 45%.

UPDATE: În Republica Moldova este în desfăşurare al doilea tur al alegerilor locale.

Peste 500 din cei aproximativ 900 de primari au fost aleşi din primul tur.

Miza cea mai mare a scrutinului este Primăria Chişinăului, unde se confruntă candidatul socialiştilor, de stânga, Ion Ceban, şi cel al Blocului ACUM, de centru-dreapta, Andrei Năstase.

Până la ora 15:00, s-au prezentat la urne peste 23% dintre alegătorii din municipiul Chişinău.

Procesul de vot se încheie la ora 21:00. Pentru prima dată în ultimii opt ani, la alegerile din Chişinău va fi organizat şi un exit-poll, realizat de două instituţii sociologice la comanda unei companii de consultanţă politică - precizează Radio Chişinău.

----Știrea inițială---

În Republica Moldova este în desfăşurare al doilea tur al alegerilor locale. Peste 500 din cei aproximativ 900 de primari au fost aleşi din primul tur.

Miza cea mai mare a scrutinului este Primaria Chişinăului, unde se confrunta candidatul socialiştilor, de stânga, Ion Ceban, şi cel al Blocului ACUM, de centru-dreapta, Andrei Năstase. Relateaza colegul nostru de la Radio Chişinau, Corneliu Rusnac.

Cei mai mulți candidați în turul doi, 180, sunt ai Partidului Socialiștilor, apropiat președintelui Igor Dodon. Socialiștii sunt urmați de Partidul Democrat, de opoziție, cu 175 de candidați, și Blocul ACUM, în prezent partener de coaliție cu socialiștii, cu 167 de candidați.

85 dintre candidații rămași în cursă sunt independenți.

Marea miză a acestui scrutin este Chişinăul, unde, tradițional deja, în turul doi se confruntă reprezentanți ai partidelor de dreapta sau de centru-dreapta cu cei de stânga.

De această dată este vorba de socialistul Ion Ceban, care a obținut 40% din voturi în primul tur și de unul din liderii Blocului ACUM, de centru-dreapta, Andrei Năstase, pentru care în turul întâi au votat 31% din alegători.

Spre deosebire de turul întâi, astăzi se atestă o prezență mai mare la urne. Până la ora 12:30, în Chișinău votaseră aproximativ 15% din alegători, în timp ce în primul tur, până la aceeași oră, la urne se prezentase 12,73% din electorat.

Observatorii organizației nonguvernamentale Promo-LEX, care monitorizează scrutinul, au înregistrat mai multe incidente în dimineața acestei zile, cum ar fi încălcarea procedurii de sigilare a urnelor sau fotografierea buletinelor de vot.

Pentru prima dată în ultimii opt ani, va fi realizat și un exit-poll, ale cărui rezultate vor fi făcute publice imediat după închiderea secțiilor de votare, la ora 21:00.


Etichete republica moldovaalegeri localeprimariblocul acum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live