Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

20 Octombrie 2019
Vizualizari: 661
Comentează add

Aproape 3,3 milioane de alegători sunt așteptați astăzi la urne în Republica Moldova, dintre care 243.000 în regiunea separatistă transnistreană.

Alegeri în Republica Moldova

corneliu-rusnac-radio-chisinau

Chișinău. Foto: Arhivă.

În Republica Moldova au loc astăzi alegeri locale, dar şi alegeri parlamentare în câteva circumscripţii electorale.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7:00, iar până la această oră au votat aproape 550 de mii de alegători, adică aproximativ  20 la sută. Relatează colegul nostru de la Radio Chişinău, Corneliu Rusnac.


Reporter: Aproape 3,3 milioane de alegători sunt așteptați astăzi la urne în Republica Moldova, dintre care 243.000 în regiunea separatistă transnistreană.

Observatorii organizației nonguvernamentale Promo-LEX, care monitorizează scrutinul, spun că prezența este mai slabă decât la scrutinele anterioare.

Ca alegerile locale de astăzi să fie validate este nevoie de o prezență la urne de cel puțin 25%.

Totodată, observatorii au anunţat că au înregistrat mai multe încălcări, printre care deschiderea cu întârziere a secțiilor de votare, prezența unor materiale ce conțin publicitate electorală în raza anumitor secții şi sigilare necorespunzătoare a urnelor de vot.

La alegerile de astăzi au fost deschise aproape 2.000 de secții de votare și tipărite peste 8 milioane de buletine de vot.

Locuitorii câtorva suburbii ale municipiului Chișinău primesc câte  cinci buletine de vot pentru alegerea primarului și Consiliului Local, pentru alegerea primarului și Consiliului Municipal și pentru alegerile parlamentare în circumscripția numărul 33.

Pentru cele aproximativ 900 de mandate de primar și 11.600 de mandate de consilieri locali concurează peste 54.000 de candidați.

Principala miză a alegerilor de astăzi este Primăria Municipiului Chișinău unde tradițional în turul doi ajung câte un reprezentant al partidelor de stânga pro rusești și de dreapta proeuropene.


Etichete AlegeriRepublica Moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live