Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

19 Mai 2019
Vizualizari: 466
Comentează add

Cetăţenii europeni sunt aşteptaţi la vot săptămâna viitoare, pentru alegerea noului Parlament European

Alegeri europarlamentare

amalia-bojescu

Sute de milioane de europeni sunt aşteptaţi la vot săptămâna viitoare pentru alegerea noului Parlament European, cu un mandat de cinci ani.

Scrutinul începe pe 23 mai în Marea Britanie şi Olanda şi se încheie pe 26 în majoritatea statelor membre, inclusiv România.

Potrivit corespondentului RRA la Bruxelles, alegerile europarlamentare din acest an au loc pe fondul incertitudinilor legate de Brexit, de viitorul blocului comunitar şi de agenda strategică pe următorii cinci ani.


Reporter: În urma votului, vor fi aleși 751 de eurodeputați care ne vor reprezenta la nivelul Uniunii Europene până în 2024.

Procedurile pentru alegerea Parlamentului European sunt reglementate atât de legislația europeană care definește normele comune pentru toate statele membre, cât și de dispoziții naționale specifice care variază de la un stat membru la altul.

Dispozițiile comune stabilesc principiul reprezentării proporționale și anumite incompatibilități cu mandatul de deputat în Parlamentul European.

Alegerile europene vor da startul unei ample negocieri politice, în condițiile în care de rezultatele lor va depinde nominalizarea viitorului președinte al Comisiei Europene, care va fi însărcinat să constituie un nou Colegiul al comisarilor.

O primă discuție va avea loc pe 28 mai, în cadrul unei reuniuni informale a liderilor europeni convocată de președintele Consiliului European, Donald Tusk.


Realizator: Subiectul pe larg, duminică seară, la Radio România Actualităţi, după radiojurnalul orei 22:00, în cadrul emisiunii "Perspective".


Etichete alegeri europarlamentareparlamentul europeanvotcetateni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live