Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ajutor umanitar pentru Irak și Siria

Este nevoie de ajutor umanitar și asistență imediată pentru cei afectați de criza din Irak și Siria, afirmă Parlamentul European într-o rezoluţie adoptată la Strasbourg.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 14 Februarie 2015, 13:07

Parlamentul European cere o conferinţă a donatorilor internaţionali pentru ajutorarea milioanelor refugiaţi din Siria şi Irak.

Este nevoie de ajutor umanitar și asistență imediată pentru cei afectați de criza din Irak și Siria, afirmă Parlamentul European într-o rezoluţie adoptată la Strasbourg.

Potrivit documentului, comunitatea internațională trebuie să își țină promisiunile şi să sporească ajutorul umanitar și asistența acordată milioanelor de oameni care suferă din cauza crizei din Irak și Siria.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Membrii Parlamentului comunitar au cerut totodată Uniunii Europene organizarea unei conferințe internaţionale a donatorilor și au subliniat nevoia unei tranziții politice în Siria și a unui guvern de uniune naţională în Irak.

Ar putea fi redusă astfel influența jihadiştilor din gruparea radicală Statul islamic, care controlează în prezent o treime din teritoriul celor două ţări.

Date oficiale arată că peste 7 milioane şi jumătate de oameni sunt refugiați în interiorul Siriei, iar mai mult de 12 milioane au nevoie disperată de ajutor, din cauza violențelor.

În Irak, peste 2 milioane sunt refugiați în interiorul țării, iar alte 2 milioane locuiesc în zonele controlate de Stat islamic şi au nevoie urgentă de ajutor , atrag atenţia parlamentarii europeni.

În rezoluţia adoptată în sesiunea plenară de la Strasbourg, ei au ”condamnat totodată încălcările atroce şi sistematice ale drepturilor omului și abuzurile săvârșite de regimul sirian condus de Bashar al Assad, dar şi de teroriștii din Statul Islamic și de alte grupuri jihadiste împotriva ostaticilor, femeilor şi copiilor, dar şi împotriva celor care aparţin altor comunităţi religiose sau etnice.

Parlamentarii europeni recomandă în acelaşi timp Uniunii să pună la punct ”o strategie regională pentru înfrângerea grupării Statului Islamic, contribuind astfel la încheierea conflictului din Siria și Irak.

Această strategie trebuie să includă țările vecine care au acceptat refugiați și ”să aibă drept scop colaborarea cu parteneri regionali pentru a soluționa problema finanțării terorismului, a furnizării de arme și a fluxului de luptători străini din diferite țări”.

Până la această strategie regională, şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au aprobat joi seară, la summit-ul de la Bruxelles, un plan de luptă contra radicalizării tinerilor musulmani, care vor să se ducă să lupte în Siria sau Irak. Planul este structurat pe trei mari acţiuni între care detectarea teroriştilor şi cooperarea internaţională.

Uniunea Europeană urmează totodată să dezvolte tehnologia necesară pentru a urmări schimburile de materiale pe reţelele sociale şi pentru a bloca site-urile, imaginile şi mesajele de propagandă jihadistă .