Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Oana Negrea, Sfântu Gheorghe

17 Noiembrie 2011
Vizualizari: 2151
Comentează add

Fundaţia Diakonia din Sfântu Gheorghe oferă teleasistenţă pentru bătrânii bolnavi şi singuri.

Ajutor pentru cei în vârstă Ajutor pentru cei în vârstă - Conține audio

oana-negrea-sfantu-gheorghe

Un simplu buton aflat pe un aparat purtat pe mână, asemenea unui ceas, alertează centrul de urgenţă şi le poate slava viaţa. Ideea înfiinţării acestui serviciu de teleasistenţă pentru persoanele vârstnice a fost preluată din Germania, spune preşedinta fundaţiei, Toth Anna.

Cu sprijin  din străinătate, fundaţia a reuşit în urmă cu aproape doi ani şi jumătate să înfiinţeze un centru de dispecerat şi să cumpere 70 de aparate de teleasistenţă. Deşi aparatele au fost  oferit gratuit, doar 34 de persoane au apelat la acest serviciu. Aceste simple butoane au salvat până acum 11 vieţi. „Prin apăsarea unui simplu buton orice urgenţă poate fi adusă în timp util la cunoştinţa centrului de asistenţă, care vor alerta rudele, vecinii, medicii, Poliţia, Pompierii sau Ambulanţa, după caz”, a declarat Toth Anna.

Aceasta spune că orice persoană din ţară poate apela la acest serviciu  de teleasistenţă, trebuind să plătească lunar o contribuţie modică de 15-20 de lei, în funcţie de venituri. În alte ţări europene, cum ar fi spre exemplu Ungaria, teleasistenţa este inclusă în pachetul serviciilor sociale subvenţionate de stat, iar autorităţile locale au obligaţia de a asigura echipamente gratuite persoanelor trecute de 70 de ani. De aceea, Fundaţia Diakonia face lobby pentru ca acest serviciu  să devină obligatoriu şi în România.

Date de contact – Fundatia Diakonia Sfantu Gheorghe, diakoniaoffice@yahoo.com, telefoane 0726-387.830, 0267-315.559, Str.Oltului nr.8, 520027 Sfantu-Gheorghe.
 


Etichete Știri Centrufundația DiakoniateleasistențăvârstniciSfântu Gheorghe

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live