Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ajutor pentru 4 țări din Europa afectate de dezastrele naturale

Comisia Europeană aprobă un pachet de ajutorare în valoare de 47 de milioane de euro pentru zonele afectate de dezastrele naturale din Italia, Grecia, Slovenia și Croația

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 28 August 2014, 09:13

Comisia Europeană va veni în ajutorul Italiei, Greciei, Sloveniei şi Croaţiei, state membre grav afectate de inundaţii, cutremure şi furtuni de gheaţă la sfârşitul lui 2013 şi începutul acestui an.

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a anunţat miercuri că Executivul de la Bruxelles a propus deblocarea unui ajutor în valoare de aproape 47 de milioane de euro pentru insulele italiană Sardinia şi elenă Kefalonia, precum şi pentru Slovenia şi Croaţia, lovite de o serie de catastrofe naturale la finele anului trecut şi începutul lui 2014.

Audio: Ajutor pentru 4 țări din Europa afectate de dezastrele naturale.

Mai exact, Italia va primi 16,3 milioane de euro ca urmare a gravelor inundaţii produse în noiembrie 2013, în timp ce 3,7 milioane se vor duce în Grecia, pentru ca autorităţile să acopere costurile pagubelor generate de un cutremur care a afectat insula ionică Kefalonia, la începutul acestui an. Slovenia şi Croaţia, ambele afectate de furtuni de gheaţă în ianuarie şi februarie, vor obţine 18,4, respectiv 8,6 milioane de euro.

Comisarul Hahn, care tutelează Fondul de solidaritate şi care a semnat propunerea prezentată astăzi, consideră că decizia reflectă însăşi natura acestui fond, anume solidaritatea cu statele membre şi cu cele în curs de aderare, atunci când acestea sunt în nevoie, în cazul unei catastrofe naturale majore.

Fondul de solidaritate al UE ajută ţările să-şi regăsească stabilitatea ameninţată de pagube serioase în sectoarele economice precum turismul, ori de distrugere a infrastructurilor de bază.

Comisarul Hahn a mai spus că, în paralel, dezvoltarea generală a regiunilor calamitate este susţinută prin fondurile europene structurale şi de investiţii.

Ajutorul propus miercuri de Comisie are, în continuare, nevoie de aprobarea Parlamentului şi a Consiliului Europene.

Fondul de solidaritate al UE a fost creat ca urmare a gravelor inundaţii care au lovit Europa Centrală în vara anului 2002.

Versiunea revizuită a reglementărilor Fondului a intrat în vigoare la 28 iunie şi simplifică normele existente, în sensul că ajutorul financiar poate fi plătit mult mai rapid către statele membre, începând cu 2015.