Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ajutoare europene pentru țările africane afectate de Ebola

Uniunea Europeană organizează de vineri o operaţiune aeriană în ajutorul ţărilor din Africa de Vest afectate de virusul Ebola.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 10 Octombrie 2014, 11:13

Trei avioane cargo de tip Boeing 747 vor fi trimise în Sierra Leone, Liberia şi Guineea.

Primul urmează să decoleze vineri de la Amsterdam, Olanda, cu 100 de tone de echipamente medicale la bord având ca destinaţie Freetown, capitala statului Sierra Leone.

În paralel, Bruxellesul va pune în aplicare un sistem de evacuare medicală pentru a permite personalului străin afectat de virus să fie repatriat cu avionul în cel mult 48 de ore spre spitale europene.

Costul acestor operaţiuni este de 4 milioane de euro, din care 1 milion va fi acordat de UNICEF.

Audio: Ajutoare europene pentru țările africane afectate de Ebola. (Euranet Plus)

Banii din partea Uniunii Europene provin dintr-un fond de 30 de milioane de euro anunţat de actualul preşedinte al Comisiei Eurpene, Jose manuel Barroso, luna trecută la New York, când a participat la o reuniune la nivel înalt organizată de secretarul general al Naţiunilor Unite.

Ban ki-Moon a îndemnat atunci comunitatea internaţională să susţină financiar cele mai afectate ţări din Africa de Vest. 'Suntem într-o cursă contracronometru în lupta împotriva virusului Ebola' - spune comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Gheorghieva.

Încă din luna martie, Comisia Europeană contribuie cu bani şi cu echipamente medicale la eforturile de combatere a virusului Ebola.

Mai multe echipe de specialişti europeni au fost trimise totodată în regiune pentru a monitoriza evoluţia situaţiei, iar numeroase state europene au furnizat spitale de campanie, ambulanţe şi echipamente de protecţie.

Contribuţia Uniunii se ridică până acum la aproape180 de milioane de euro. Cel mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că epidemia de febră hemoragică provocată de virusul Ebola s-a soldat cu aproape 3.900 de morţi în cele peste 8.000 de cazuri înregistrate până acum în Africa de Vest.

Ieri a murit şi primul pacient de pe teritoriul Statelor Unite diagnosticat că ar fi infectat cu virusul Ebola. El se întorsese luna trecută dintr-o călătorie în Liberia.

În Europa, la începutul acestei săptămâni a fost înregistrat primul caz de infectare din afara teritoriului african.

Este vorba despre o asistentă medicală de la un spital din Madrid, Spania. Alte cinci persoane sunt ţinute sub observaţie.