Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZITIA DUMNEAVOASTRA Vineri, 26 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

7 Noiembrie 2018
Vizualizari: 896
Comentează add

Airbus și IAR au semnat un contractul de colaborare pe 15 ani pentru fabricarea elicopterului H215M.

Airbus și IAR semnează contractul pentru elicopterul IAR-H215M

radu-dobritoiu

Reprezentanţii Airbus și IAR Ghimbav au semnat un contract de colaborare exclusivă pe o perioadă de 15 ani, document ale cărui principii au fost stabilite prin semnarea unui acord inițial, pe 24 august 2017, la București, în prezența președinților Franței și României.

Potrivit Contractului definitiv de colaborare, IAR este contractor principal pentru H215M pentru orice comandă viitoare din partea Ministerului român al Apărării având ca scop înlocuirea flotei îmbătrânite. Înțelegerea reflectă angajamentul comun al Airbus și IAR de a contribui la modernizarea flotei de elicoptere multirol. Documentul prevede o colaborare strânsă, în următorii 15 ani, Airbus fiind partenerul exclusiv al IAR în clusterul aeronautic de la Ghimbav, județul Brașov.

 “Am sprijinit cu mândrie România timp de aproape 50 de ani, nu doar prin activități de asamblare și mentenanță a elicopterelor, dar și investind continuu și contribuind la modelarea industriei aeronautice prin programe educaționale unice pentru tânăra generație. Acum privim spre viitor prin acest parteneriat cu IAR pentru elicopterul H215M, înaintea unei decizii din partea Guvernului României de a pune în aplicare cooperarea noastră și de a livra Ministerului român al Apărării un elicopter multirol cu adevărat eficient din punct de vedere al costului, produs în România”, a spus Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters.

“Semnarea, astăzi, a acestui acord definitiv duce parteneriatul nostru la un nivel superior. Împărtășim un trecut bogat și suntem nerăbdători să dezvoltăm ceea ce am reușit să facem până acum împreună. Suntem bucuroși că Airbus este un partener solid, dornic să investească în continuare în România. Avem nevoie de implicare, know-how și tehnologie modernă pentru a dezvolta aeronautica românească și pentru a răspunde cerințelor Ministerului Apărării în materie de elicoptere, iar Airbus este aici pe termen lung. Considerăm că elicopterul IAR-H215M este cea mai bună soluție pentru industria aeronautică românească, pentru Ministerul Apărării și pentru alți clienți din toată lumea. IAR și România sunt nerăbdătoare să redevină producători de elicoptere. Acest contract reprezintă un nou capitol al colaborării dintre Franța și România în domeniul aeronautic”, a spus Neculai Banea, Directorul General al IAR, se precizează în comunicatul de presă al companiei româneşti.

Airbus și IAR sunt parteneri de peste 15 ani în compania Airbus Helicopters Romania (51% Airbus, 49% IAR), un centru de succes specializat în servicii de mentenanță și reparații pentru o gamă variată de elicoptere civile și militare din România și din alte țări. 75% din cifra de afaceri a Airbus Helicopters Romania este reprezentată de contracte la export. În 2016, a fost inaugurată fabrica Airbus Helicopters Industries pentru producția de elicoptere H215M.

H215M este un elicopter robust, bimotor, certificat EASA și FAA, care include tehnologii și capabilități ultramoderne. Datorită dimensiunii sale, fiabilității și gradului de disponibilitate pentru zbor, H215M este elicopterul ideal pentru misiuni uilitare în medii extreme și pe câmpul de luptă.

Relația Airbus cu IAR înseamnă peste 50 de ani de colaborare de succes având ca rezultat producere a peste 360 de elicoptere sub licență Airbus.
 
Potrivit comunicatului de presă, companiei Airbus i se datorează crearea a aproximativ 6300 de locuri de muncă directe și indirecte în România. Airbus împărtășește tehnologie și know-how cu partenerul său IAR și se implică în instruirea angajaților și în educarea tinerei generații. Aproximativ 150 de elevi învață în clasele cu profil aeronautic sponsorizate de Airbus la colegiul “Transilvania” din Brașov.

Pe 25 octombrie, ministrul apărării naţionale Mihai Fifor declara pentru RRA că este posibil ca în viitor Armata României să cumpere elicoptere de atac şi multirol cu bani din Fondul Euroropean de Apărare.

Mihai Fifor:

"Pe înzestrarea cu elicoptere noi am tatonat mai multe zone. Desigur că toată lumea a vorbit iniţial despre capacitatea de la Ghimbav, acolo unde Airbus are colaborare de aproape 40 de ani cu industria de apărare românească, unde noi ne facem mentenanţa cu elicopterele aflate în înzestrarea Armatei României, dar în paralel am purtat discuţii foarte, foarte bune cu reprezentanţii Companiei Bell, aceştia fiind dispuşi să investească în industria de apărare românească, să mute o linie de producţie de elicoptere din SUA aici la Braşov, ori eu cred că un astfel de program este mai mult decât interesant, este un program care ar trebui dus la capăt. Cert este că noi căutăm în momentul de faţă spaţiul financiar necesar ca să putem să angajăm acest program de elicoptere şi am discutat de elicoptere de atac şi am discutat, desigur, şi despre elicopterele de transport multirol, pentru care, de asemenea, suntem pregătiţi să intrăm în program. Eu îmi doresc ca anul viitor să putem deja să identificăm spaţiul necesar, repet, financiar, ca să putem să angajăm şi acest proiect". 


Etichete IAR-H215MColaborare IAR-AirbusContract IAR-AirbusMihai Fifor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live