Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Marţi, 07 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Mihai

25 Iulie 2010
Vizualizari: 1361
Comentează add

Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat pentru France Presse că agricultura românească este dominată de două tendinţe, una europeană şi una arhaică.

Agricultura românească "un sector cu două viteze"

mihaela-mihai

România contează pe fondurile europene pentru modernizarea agriculturii, declară ministrul de resort Mihail Dumitru.

Într-un interviu pentru France Presse, oficialul român pledează pentru o schimbare a mentalităţii la sate pentru ca agricultura să devină o afacere şi nu doar un mijloc de subzistenţă, cum este în prezent.

Un sector cu două viteze, aşa descrie agricultura românească ministrul Mihail Dumitru.

El spune că există o parte europeană, dar şi un revers, un mod arhaic de a gândi şi a de a practica agricultura.

În interviul pentru France Presse, Mihail Dumitru pledează pentru o schimbare a mentalităţii în rândul celor care locuiesc la sate şi îi sfătuieşte pe oameni să se asocieze pentru a avea acces la fondurile europene.

Ministrul spune că în multe zone din România există o rezistenţă puternică faţă de schimbare, iar oamenii se tem să formeze asociaţii din cauza colectivizării forţate din timpul regimului comunist.

Ministrul spune că există o agricultură de subzistenţă, în care oamenii deţin, în marea lor majoritate, parcele de aproape un hectar şi nu pot beneficia de ajutor european.

Mihail Dumitru recunoaşte, în acelaşi timp, că absorbţia fondurilor europene este lentă, dar promite că lucrurile se vor schimba în curând şi că o modernizare vizibilă în agricultura românească s-ar putea produce în următorii patru ani.

Până atunci însă sunt numeroase probleme de rezolvat, iar Mihail Dumitru spune că este îngrijorat de îmbătrânirea populaţiei din mediul rural şi de exodul masiv al tinerilor de la sate spre marile oraşe şi mai ales spre Europa de Vest.


Etichete AgriculturăfonduriMihail Dumitrucolectivizareasociaţii,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live