Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA MINUT - continuare Luni, 26 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

10 Decembrie 2013
Vizualizari: 1972
Comentează add

Agricultorii spun că proiect de lege privind liberalizarea vânzării terenurilor îngreunează cumpărarea pământului de către fermierii români şi îi favorizează pe străini.

Agricultorii, nemulţumiţi de liberalizarea vânzării terenurilor

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Producătorii agricoli sunt nemulţumiţi de noul proiect de lege, recent avizat de guvern, privind liberalizarea vânzării terenurilor după 1 ianuarie 2014.

Preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, susţine că este vorba despre o lege antiromânească, pentru că îngreunează vânzarea pământului către fermierii români şi îi favorizează pe străini.

La conferinţa intitulată "Iarna fierbinte a agriculturii româneşti", Baciu a mai spus că una dintre prevederile legii - limitarea de vârstă - este un mare inconvenient.

"Este o lege antiromânească, care va îngreuna foarte mult vânzarea terenurilor. Ca să nu vă mai zic că, tot acolo, arendaşul care are mai puţin de un an nu are dreptul de preemţiune. Atunci, vorbim de comasare. Care comasare? Că s-ar putea să am un cetăţean în mijlocul unei parcele de 100 de hectare, este singurul care a rămas acolo, acum s-a hotărât să mi-l dea în arendă, şi peste două luni de zile se hotărăşte să-l vândă.

"Eu n-am dreptul să particip, n-am dreptul de preemţiune, şi noi spunem că facem comasarea. Va veni un altul care are dreptul şi comasare tot nu va fi. Cei care vin de afară să cumpere au timp să aştepte.

"Au şi timp, au şi sistemul lor, au şi bani, i-aţi văzut cum umblă prin ţară, au angajate echipe speciale care toată ziua bat din poartă în poartă, fac documente, iau date, au acte de proprietate, iau notarul după ei, nu pleacă cu pământul, pot să plece cu profitul de pe pământul ăla - cum de altfel se şi întâmplă", spune Laurenţiu Baciu.


Etichete agricolterenproducătorLaurenţiu BaciuLiga Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live