Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenţia pentru Azil va coordona schimbul de informaţii între statele membre

Actualul Birou European de Sprijin pentru Azil se transformă în Agenţia Uniunii Europene pentru Azil şi va avea capacitatea de a asista ţările membre în situaţii de criză.

Agenţia pentru Azil va coordona schimbul de informaţii între statele membre

Articol de Gabriela Tătărău, 16 Decembrie 2016, 08:54

Comisia Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European a adoptat o rezoluţie care stabileşte că Agenţia pentru Azil va coordona schimbul de informaţii între statele membre şi se va asigura că acestea respectă drepturile fundamentale ale solicitanţilor de azil.

Prin această rezoluţie, actualul Birou European de Sprijin pentru Azil se transformă în Agenţia Uniunii Europene pentru Azil şi va avea capacitatea de a asista ţările membre în situaţii de criză, dar şi de a monitoriza modul în care autorităţile naţionale aplică legislaţia comunitară în acest domeniu.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Noua Agenţie va avea mai multă putere decât actualul Birou de Sprijin pentru Azil şi se va ocupa de toate aspectele politicii comune de azil, cum ar fi condiţiile de primire, respectarea procedurilor de siguranţă, dreptul la ajutor egal şi accesul la interpretare, ca şi de resursele umane şi financiare adecvate.

Pentru a putea face asta, noua structură va avea dreptul de a face vizite neanunţate în ţările membre ale Uniunii Europene.

Agenţia se va baza pe un grup specializat de intervenţie, format din 500 de experţi proveniţi din statele membre, care pot fi trimişi să se ocupe de cazurile în care sistemul european comun de azil este supus unor presiuni exagerate într-o anumită ţară.

Noua organizaţie va avea şi un Ofiţer pentru drepturile fundamentale, care va avea sarcina de a gestiona nou-creatul mecanism de soluţionare a reclamaţiilor şi de monitorizare şi de a se asigura că în toate activităţile agenţiei sunt respectate drepturile fundamentale.

Săptămâna trecută a fost publicat şi un set de îndrumări referitoare la condiţiile de primire a azilanţilor, standarde operaţionale şi indicatori.

Ghidul reprezintă una dintre măsurile-cheie adoptate în cadrul Agendei Europene privind Migraţia pentru domeniul de primire şi se concentrează pe condiţiile materiale de primire, în special în ce priveşte cazarea, hrana, îmbrăcămintea, îngrijirea medicală, produsele nealimentare, dar şi alocaţia pentru cheltuielile zilnice.

Documentul conţine şi informaţii referitoare la furnizarea de informaţii şi consiliere, dar şi de pregătire a personalului care lucrează în sistemele naţionale de primire a persoanelor care solicită azil.