Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV ROMANIA - continuare Vineri, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

19 Martie 2018
Vizualizari: 543
Comentează add

La Parlament, astăzi este programată o nouă şedinţă a Comisiei speciale privind legile justiţiei

Agenda săptămânii pentru Senat şi Camera Deputaţilor

iulia-gherman

 

Comisia parlamentară specială privind legile justiţiei va începe astăzi, dezbaterile asupra articolelor declarate neconstituţionale din legile privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi organizarea Consiliului Superior al Magistraturii. Opoziţia a cerut sistarea lucrărilor şi solicitarea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia. Parlamentarii puterii spun însă că dezbaterile trebuie să urmeze calendarul stabilit.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Robert Cazanciuc: "O să facem un calendar de dezbateri, cât este nevoie, şi o să respectăm riguros decizia Curţii. Dacă în cursul dezbaterilor de luni vom finaliza plângerile, vom da un vot, dacă nu, o să facem încă o şedinţă şi câte va fi nevoie până vom trece toate articolele din cele trei legi. Foarte multe articole de modificat nu sunt, şi e o marjă destul de mică de manevră pentru membrii Comisiei, aşa spune decizia Curţii".   

La Senat se aşteaptă finalizarea raportului din comisiile de specialitate asupra propunerii deputatului PNL Daniel Zamfir, prin care se modifică Legea leasingului. Documentul iniţiat de liberal prevede posibilitatea returnării bunurilor luate în leasing, după neplata a două rate consecutive şi achitarea doar a sumelor restante şi a unor penalităţi de maximum 50% din aceste sume.   

Daniel Zamfir: "Astăzi, sunt numeroase societăţi de leasing care, după ce a fost predat bunul respectiv, de cele mai multe ori e vorba de un automobil, societăţile de leasing continuă să solicite utilizatorilor ratele până la expirarea contractului, or, acest lucru din punctul meu de vedere este inacceptabil.

Considerăm că odată ce ai predat bunul respectiv, cred că din valorificarea lui, la care va participa şi utilizatorul, cred că suma respectivă este suficientă ca să stingă orice datorie a utilizatorului faţă de societatea de leasing". 

La Camera Deputaţilor se aşteaptă un vot final asupra Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care limitează până la 31 decembrie unele cheltuieli publice, în vederea respectării ţintei de deficit de sub 3% din PIB. Documentul legislativ a fost amendat de senatori şi deputaţi, astfel încât primăriile, unităţile de învăţământ preuniversitar şi superior şi instituţiile de cercetare să fie exceptate de la prevederile actului normativ şi să poată organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante.   

Un vot în Camera Deputaţilor aşteaptă şi propunerea legislativă iniţiată de parlamentarii PSD şi UDMR privind extinderea învăţământului general obligatoriu de la ultimii doi ani de grădiniţă până în clasa a XII-a.

Pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor figurează şi proiectul de lege care prevede subvenţionarea creditelor imobiliare pentru militarii din Armată, Servicii secrete şi Ministerul de Interne. Potrivit documentului, cadrele militare aflate la prima numire în funcţie sau nevoite să îşi mute domiciliul în interes de serviciu vor putea beneficia de plata ratelor, în cuantum de până la 50% din salariul de bază. 


Etichete SenatCamera DeputaţilorRobert CazanciucDaniel Zamfirleasingsubvenţionarea creditelor imobiliareextinderea învăţământului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live