Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

14 Iunie 2021
Vizualizari: 277
Comentează add

Agenda preşedintelui României, Klaus Iohannis, la summitul NATO de la Bruxelles.

Agenda preşedintelui Iohannis la summitul NATO de la Bruxelles

oana-bala

Preşedintele Klaus Iohannis Foto: presidency.ro

Conceptele strategice ale NATO în următorii 10 ani sunt principala temă de discuție a liderilor Alianței Nord-Atlantice, care se reunesc astăzi la Bruxelles.

Se va discuta și despre relația cu Rusia și China, dar și chestiuni de securitate cibernetică.

Summitul se dorește și o regăsire a relațiilor cu Statele Unite, relații care au avut de suferit în perioada administrației Trump.

Președintele american, Joe Biden, va fi, astfel, personajul principal al reuniunii. El se află în primul său turneu externe de la preluarea mandatului.

România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis. Trimisul RRA la Bruxelles Oana Bâlă relatează.

Reporter: Președintele Klaus Iohannis va pleda la summitul de astăzi pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic aliat, în special în regiunea Mării Negre. Şeful statului va sublinia rolul activ al ţării noastre ca pilon de stabilitate şi furnizor de securitate în condiţiile în care este important ca Alianţa să devină mai puternică din punct de vedere politic şi militar. Preşedintele României va reafirma şi angajamentul țării noastre de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operațional, cât și în plan conceptul și financiar, prin asigurarea în continuare a pragului minim de 2% din PIB pentru apărare. Pe de altă parte, va exprima susținerea țării noastre pentru cooperarea cu partenerii, în special cu Uniunea Europeană, cu partenerii estici, precum și cu statele care împărtășesc aceleași valori din afara spațiului euroatlantic. Şeful statului va susține și elaborarea unui viitor concept strategic al Alianței, pentru că evoluțiile actuale arată schimbări majore ale mediului de securitate cu noi amenințări și provocări.


Etichete (ii)summitnatoiohannis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live