Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

20 Iulie 2020
Vizualizari: 884
Comentează add

Agenda parlamentară

amalia-bojescu

  Foto: cdep.ro

Senatul și Camera Deputaților vor lucra și săptămâna viitoare în sesiunea extraordinară. Deputații au programate activități în sistem online în comisiile de specialitate.

De la Comisia de muncă se așteaptă un raport la proiectul de lege referitor la bunicii care îngrijesc nepoții și care ar putea primi o indemnizație lunară de 650 de lei. Proiectul a trecut tacit de Senat, iar inițiatorii susțin că un copil este mai bine crescut de un membru al familiei decât la creșă. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

La Senat a intrat pe traseul legislativ inițiativa cetățenească "Fără penali în funcții publice", care a fost adoptată de deputați. Potrivit documentului, cetățenii condamnați definitiv nu mai pot ocupa funcții publice în instituțiile de stat. În timpul dezbaterilor generale din Camera Deputaților, liderul grupului PSD, Alfred Simonis, a vorbit despre consens politic și solidaritate în luarea deciziilor importante, precizând că prin această inițiativă se poate recupera încrederea cetăţenilor în clasa politică.

Alfred Simonis: În acest moment avem această ruptură care se reflectă în capitalul scăzut de încredere în oamenii politici. Partidul Social Democrat, ca primă forță politică a României, are chiar obligația să fie chiar vârf de lance în schimbarea relației dintre cetățeni și oamenii politici.
 
Reporter: PNL a susținut demersul, exprimându-şi speranța că va rămâne o inițiativă cetățenească și nu va fi transformată politic.
Liderul Deputaților PNL, Florin Roman: Adevărul este că "Fără penali în funcții publice" nu se întâmplă de mâine, chiar dacă majoritatea ne dorim asta. Constituția spune că revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire. Așadar, vom putea discuta despre o lege când va fi adoptată și de Senat.
 
Reporter: La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a reamintit că formațiunea sa a susținut insistent ca această inițiativă legislativă să fie adoptată cât mai repede, considerând că este un moment istoric prin care se face puțină dreptate morală României.
Dan Barna: Astăzi, o frază foarte simplă devine realitate. Nu mai este posibil să intri în instituții publice cu o condamnare în istoric și să pretinzi că ai justificarea morală să conduci acea instituție.
 
Reporter: Inițiativa cetățenească a intrat în proces legislativ la Parlament în luna mai, anul trecut, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituțională.
 
Pe de altă parte, își vor continua activitatea și parlamentarii din Comisia de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate în spațiul public cu ocazia deplasării muncitorilor români sezonieri la cules de sparanghel în Germania. Pentru săptămâna viitoare au fost convocați la audieri mai mulți responsabili din teritoriu, între aceștia, prefecții din Suceava, Cluj și Bistrița-Năsăud, dar și conducătorii inspectoratelor de poliție din cele trei județe.
 
(PH)

Etichete senatcamera deputatilorsesiune extraordinara(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live