Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

5 Mai 2021
Vizualizari: 257
Comentează add

Agenda discuțiilor summitul G7, de la Londra.

Agenda discuțiilor summitul G7

radiojurnal

 Foto: Graeme Maclean, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7042940

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Realizator: La  Londra, este ultima zi a reuniunii la nivel de miniștri de externe a Grupului G7 al statelor puternic industrializate, cu o agendă ambițioasă din care nu lipsesc combaterea pandemiei, dar și un răspuns hotărât față de amenințările la adresa ordinii internaționale și a democrației.


Reporter: Aura Neag: Agenda discuțiilor este arhiplină, dominată nu doar de pandemia de coronavirus care a răvăşit întreaga planetă, dar și de amenințările tot mai evidente ale unor țări precum China sau Rusia.


Dominic Raab, ministrul de externe britanic: Societăţile noastre, economiile noastre au fost profund zdruncinate de coronavirus. În acelaşi timp, trebuie să răspundem acelor situaţii în care valorile noastre sunt puse la încercare, iar arhitectura ordinii internaţionale, cel puţin o parte, este slăbită.


Reporter: Dominic Raab, gazda întâlnirii, doreşte ca omologii săi din G7 să formeze alianțe informale, care să apere democrația și societățile libere în fața amenințărilor venite din partea statelor autoritare ca Rusia sau China. SUA, cel mai important aliat al Marii Britanii, sunt pe aceeași pagină.


Anthony Blinken, secretarul de stat american: Ceea ce încercăm să facem este să apărăm ordinea internațională bazată pe lege în care ţările noastre au investit atât de mult vreme de multe decenii spre beneficiul, aş spune, nu doar al cetățenilor noștri, ci și al cetățenilor din întreaga lume, inclusiv din China.


Reporter: Miniştrii de externe au pe agendă și alte subiecte grele, cum ar fi distribuția globală și echitabilă a unui miliard de doze de vaccin anti-COVID sau accesul la educație al copiilor în general și al fetelor în special, în țările în curs de dezvoltare.


Etichete londraanglia(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live