Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a ONU

Comisia europeană şi-a prezentat noua abordare strategică pentru realizarea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă la nivel global.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a ONU

Articol de Laurenţiu Văduva, 24 Noiembrie 2016, 09:50

Comisia europeană şi-a prezentat noua abordare strategică pentru realizarea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă la nivel global.

Adoptată în septembrie 2015, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a ONU este un proiect ambiţios care cuprinde 17 obiective pe care comunitatea internaţională şi-a propus să le atingă până în 2030.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Pentru prima dată, obiective precum eradicarea sărăciei şi a foametei, gestionarea responsabilă a resurselorm ocrotirea mediului, construirea de societăţi prospere şi pacifice, şi crearea unui parteneriat global pentru dezvoltare durabilă, sunt universal aplicabile tuturor ţărilor lumii, iar Uniunea Europeană s-a angajat să fie lider în punerea lor în aplicare.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei, a declarat: "Pentru a construi în beneficiul tuturor un viitor pentru copii şi pentru planeta noastră, transformăm obiectivele de dezvoltare durabilă şi sustenabilitate într-un principiu călăuzitor pentru întreaga noastră activitate."

La rândul său, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a arătat: "În epoca noastră, suntem mai interconectaţi ca niciodată, Aşadar, investind în popoarele de dincolo de frontierele noastre investim totodată pentru Europa."

Răspunsul Uniunii Europene la Agenda 2030 va include două direcţii.

Prima este integrarea obicetivelor de dezvoltare durabilă în cadrul politicilor europne şi în priorităţile actuale ale Comisiei, iar cea de-a doua este lansarea reflecţiei privind dezvoltarea viziunii pe termen mai lung şi a politicilor sectoriale după anul 2020.

Pentru a reuni diferitele părţi interesate din sectorul public şi din cel privat va fi lansată o platformă multipartită care va monitoriza şi va împărtăşi cele mai bune practici în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Comisia a lansat şi propunerea privind crearea unui nou consens european privuind dezvoltarea.

Acesta ar trebui să reprezinte cadrul pentru toate activităţile Uniunii şi ale statelor membre în domeniul, politicii de dezvoltare. Un accent special va fi pus pe factori determinanţi precum egalitatea de şanse, tineretul, energia din surse durabile şi politicile climatice, investiţiile, migraţia şi mobilitatea.

Tot în contextul realizării obiectivelor Agendei 2030, Comisia Europeană a propus şi lansarea negocierilor pentru reînnoirea parteneriatului cu ţările din Africa, zona Caraiblior şi Pacific (ACP), după anul 2020.

În viziunea Comisiei, un nou parteneriat ar trebui să contribuie la construirea unor state şi societăţi paşnice, stabile, bine guvernate, prospere şi robuste, precum şi la atingerea obiectivului nostru legat de ordine multilaterală bazată pe norme care să răspundă provocărilor globale.