Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

20 Ianuarie 2020
Vizualizari: 284
Comentează add

Începe o săptămână în care întregul eşafodaj al politicii interne este pe cale să se schimbe, odată cu aşteptata angajare a răspunderii politice a Guvernului în Parlament.

Agenda parlamentară

florin-lepadatu

 Foto Agerpres

Începe o săptămână în care întregul eşafodaj al politicii interne este pe cale să se schimbe, odată cu aşteptata angajare a răspunderii politice a Guvernului în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi.

Reporter Iulia Gherman: "Proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi şi pentru care premierul Ludovic Orban doreşte să îşi asume răspunderea va fi trimis cel mai probabil celor două Camere ale Parlamentului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că imediat după ce documentul va ajunge în Legislativ, va solicita convocarea Senatului şi Camerei Deputaţilor în sesiune extraordinară, pentru a-i permite prim-ministrului să prezinte rapid documentul.

Ludovic Orban a subliniat că alegerea primarilor în două tururi va da mai multă legitimitate edililor care se implică în problemele comunităţilor, şi că a ales procedura angajării răspunderii pentru că PSD a blocat propunerea de modificare a legislaţiei electorale în comisia parlamentară de specialitate.

Premierul a precizat că PNL nu va vota moţiunea de cenzură, pe care social-democraţii intenţionează să o depună după asumare.

Dacă demersul PSD va avea succes, liberalii nu vor susţine nicio altă propunere de guvern, această decizie fiind luată în perspectiva organizării alegerilor parlamentare anticipate, a spus Ludovic Orban.

El a declarat că strategia PNL pentru declanşarea acestor alegeri prevede şi alte asumări de răspundere pentru desfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor sau pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Ludovic Orban: "Nu poţi să asiguri o guvernare conformă cu voinţa actuală a oamenilor exprimată, atâta timp cât ai un parlament care îţi pune beţe în roate şi care respinge orice fel de propunere legislativă, obligând Guvernul să apeleze la procedura angajării răspunderii sau la ordonanţe de urgenţă pentru a adopta acte normative necesare."

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, consideră că premierul abuzează de procedura asumării răspunderii şi a anunţat că social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură la 3 zile după ce Executivul va prezenta proiectul de modificare a legislaţiei electorale în Parlament.

El a declarat că se bazează deocamdată pentru moţiunea de cenzură doar pe voturile UDMR, dar că vor fi negocieri şi cu alte formaţiuni politice.

Marcel Ciolacu propune ca România să fie condusă până la alegerile parlamentare, organizate la termen în toamnă, de un guvern de uniune naţională, dacă moţiunea de cenzură va fi adoptată.

Marcel Ciolacu: "Până la alegerile parlamentare, să fie un guvern de uniune naţională şi după alegerile generale să se creeze o majoritate.

Cred că în acest moment costurile sunt mai mari dacă Partidul Naţional Liberal rămâne în această formulă de partid şi guvern minoritar în funcţie."

Pe de altă parte, PSD doreşte convocarea Camerei Deputaţilor în sesiune extraordinară, pentru acordarea unui vot asupra proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale.

Se aşteaptă ca solicitarea social-democraţilor să fie aprobată de Biroul Permanent al Camerei."


Etichete parlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live