Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Vineri, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

4 Decembrie 2009
Vizualizari: 1570
Comentează add

Cătălin Predoiu a participat la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO.

Afganistanul şi Rusia domină agenda NATO

carmen-gavrila

Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu, participă la Bruxelles, la reuniunea formală a miniştrilor de externe din statele membre NATO care va cuprinde şi o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic, a statelor membre NATO cu statele contributoare la ISAF în Afganistan şi la reuniunea Consiliului NATO-Rusia.

Pe agenda discuţiilor se află mai ales politica uşilor deschise, apărarea anti-rachetă, procesul de elaborare a noului Concept Strategic al NATO, performanţele înregistrate de Georgia şi Ucraina în implementarea obiectivelor asumate în cadrul Programelor Naţionale Anuale pe 2009, situaţia din Afganistan, precum şi relaţia NATO cu Federaţia Rusă.

România susţine adoptarea unor decizii care să marcheze progresele înregistrate de la desfăşurarea Summit-ului NATO de la Bucureşti, consolidarea hotărârilor luate de şefii de stat în aprilie 2008 şi, ulterior, la reuniunea ministerială din decembrie 2008 şi la Summit-ul aniversar al NATO de la Strasbourg-Kehl din aprilie 2009.

Romania susţine ferm continuarea politicii „uşilor deschise” a NATO, şi operaţiunea militari a NATO din Afganistan (ISAF). Romania a salutată de altfel, declaraţia preşedintelui SUA, Barack Obama, referitoare la strategia pentru Afganistan, prin care trupele americane din zonă vor fi suplimentate.

Ministrul român al Afacerilor Externe va prezenta, obiectivele pe care ţara noastră le urmăreşte în cadrul procesului de elaborare a noului Concept Strategic al NATO, şi în ceea ce priveşte dezvoltarea unui sistem aliat de apărare antirachetă, în conformitate cu principiile indivizibilităţii securităţii şi ale solidarităţii aliate.

Potrivit MAE, la reuniunea Consiliului NATO-Rusia, delegaţia României va susţine o strategie de cooperare practică NATO-Rusia, prin îmbinarea abordării pragmatice cu respectarea obiectivelor, principiilor şi valorilor comune conţinute în Declaraţia de la Roma din 2002.

Cu prilejul participării la reuniunile de la Bruxelles, ministrul interimar al Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu, are programată o întâlnire bilaterală cu omologul său din Georgia.

În mod tradiţional, miniştrii de externe aliaţi se reunesc de două ori pe an, în primăvară, în cadrul unei reuniuni informale şi la sfârşitul anului, pentru o reuniune formală.

Reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO care se desfăşoară la Bruxelles are un caracter formal, ceea ce indică faptul că vor fi adoptate decizii.În cadrul reuniunii statelor membre NATO cu statele contributoare la ISAF în Afganistan se va analiza situaţia din teatrul de operaţii şi se va discuta asupra acţiunilor de viitor care ar trebui întreprinse în direcţia stabilizării ţării respective. Se are în vedere adoptarea unei declaraţii ministeriale.

Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic se va finaliza cu adoptarea unei declaraţii ministeriale.

Reuniunea Consiliului NATO-Rusia (NRC) este primul eveniment oficial după decizia Alianţei de reluare a dialogului instituţionalizat cu Federaţia Rusă. Menţionăm că activităţile NRC au fost suspendate la 19 august 2008, ca urmare a intervenţiei militare a Federaţiei Ruse în Georgia.

La reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO din 5 martie 2009, şefii diplomaţiilor aliate au decis reluarea dialogului cu Federaţia Rusă cât mai curând posibil după Summit-ul NATO de la Strasbourg/Kehl.

În luna iunie 2009 a avut loc o primă reuniune cu caracter informal a NRC la nivelul miniştrilor afacerilor externe.

Dintre domeniile concrete de cooperare ale NATO cu Rusia, menţionăm: Afganistan, controlul armamentelor, dezarmare şi neproliferarea armelor de distrugere în masă şi a mijloacelor purtătoare, managementul crizelor, combaterea traficului de narcotice, combaterea pirateriei
 


Etichete NATOCătălin PredoiuAfganistanîntâlnirediscuţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live