Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PET CLUB Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Dan Carp

21 Octombrie 2011
Vizualizari: 1129
Comentează add

Comentariu de Dan Carp

Afacerile se fac tot mai greu în România Afacerile se fac tot mai greu în România - Conține audio

dan-carp

În ultimul raport Doing Business al Băncii Mondiale, țara noastră se afla pe locul 72 din 183 de state, cu șapte locuri mai jos ca anul trecut.

Problema cea mai mare pentru afacerile din România, potrivit raportului Doing Business, este conectarea la rețeaua electrică. Este nevoie de șapte proceduri și de o așteptare de șapte luni pentru a beneficia de curent electric, ceea ce situează România pe locul 165 în lume.

O altă problemă arătată de raport este plata taxelor. Dintre cele 183 de state cuprinse în clasament, România se afla pe locul 154 în această privință. Sunt luate în calcul numărul mare de plăți, 113 pe an, orele pierdute pentru plată, 222 pe an, și suma mare care trebuie achitată autorităților, 44,4% din venit.
 
În ultimul an, România a primit de la Banca Mondială două bile albe și una neagră. Pe de o parte, s-a scurtat durata procedurilor de insolvență și s-a introdus un sistem electronic de plată a taxelor. Este vorba de Ghiseul.ro, portal lansat la începutul anului dar care nu funcționează încă la capacitate maximă. Pe de altă parte, pornirea unei afaceri este mai dificilă începând de anul acesta, după introducerea unui certificat prin care se atestă că sediul unei firme noi nu are datorii la Fisc.
 
În schimb, România este, conform raportului, una dintre țările în care se obține cel mai ușor un credit – se află pe locul opt în lume în această privință. Scoruri peste medie sunt obținute și în dreptul protejării investitorilor și al demarării unei afaceri.

Potrivit raportului Doing Business, țara în care afacerile se fac cel mai ușor este Singapore, iar mediul cel mai neprietenos pentru afaceri este în Ciad. Cele mai mari progrese în ultimii sase ani au fost înregistrate de țări la care puțini s-ar fi așteptat: Georgia, Rwanda, Belarus și Burkina Faso. Georgia, locul 16, nu este însă o apariție-surpriză în clasament. Caucazienii au luat chiar metodologia după care e alcătuit raportul Doing Business și au pus în practica, literă cu literă, toate recomandările. Au săltat în clasament, dar, mai important, au acum unul dintre cele mai prietenoase medii de afaceri din lume.


Etichete Doing Businessraportul Doing Business.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live