Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIO NOCTURNA (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

29 Iulie 2014
Vizualizari: 1065
Comentează add

Aeroporturile europene vor fi mai verzi în viitorul apropiat, datorită unei tehnologii noi, finanţată de Uniunea Europeană.

Aeroporturile europene "vor fi mai verzi" Aeroporturile europene "vor fi mai verzi" - Conține audio Aeroporturile europene "vor fi mai verzi" - Conține video

alex-olaru

Euranet Plus.

CASCADE este denumirea sistemului revoluţionar testat în această perioadă pe aeroporturile italiene Fiumicino, din Roma şi Malpensa, Milano.

Aeroporturile care au trafic de zeci de milioane de pasagaeri anual, consumă, potrivit specialiştilor, la fel de multă energie cât un oraş mic. Impactul asupra mediului este semnificativ, iar costurile deloc de neglijat.

Cercetătorii europeni s-au mobilizat şi au accesat fondurile puse la dispoziţie de Comisie. Au reuşit astfel să creeze un software nou şi un sistem bazat pe senzori.

Audio: Aeroporturile europene "vor fi mai verzi".

Rezultatul muncii lor, CASCADE, le va permite celor două aeroporturi italiene să economisească cel puţin 6.000 MWh ( energie care ar putea susţine 3 milioane de case), adică în jur de 42.00 de tone de dioxid de carbon sau, dacă vreţi altă unitate de măsură....în jur de 840 de mii de euro pe an.

Este vorba de o economie de 20 de procente - iar sistemul ar urma să fie folosit pe scară largă, în aeroporturi, de anul viitor.

Video: Proiectul CASCADE finanțat de UE. Sursa: YouTube/euronews knowledge.

Coordonatorul proiectului precizează că va putea fi adaptat şi transpus şi în alte structuri: de la clădiri simple la spitale sau bănci.

În esenţă, sistemul dezvolat de un institut din Freiburg, alături de partneri din Italia, Irlanda şi Serbia, identifică, prin senzori, orice disfuncţionalitate, oricât de neînsemnată ar fi. De exemplu, dacă un ventilator nu merge sau porneşte de la sine, informaţia este transmisă imediat.

Pentru acest proiect, Uniunea Europeană a pus la dispoziţie o finanţare de 2,6 milioane de euro, se precizează într-un comunicat. CASCADE este una dintre iniţiativele câştigătoare în cadrul programului pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică, în perioada 2007-2013.

Sistemul demonstrează că a fi sustenabil nu însemană a fi şi scump, a declarat comisarul pentru agenda digitală Neelie Kroes.

Comisia aminteşte că, pentru următorii ani , noul program Orizont 2020 are prevăzut un buget de 80 de miliarde de euro.

Este încurajată cercetarea în 12 domenii cheie, precum securitatea digitală, dezvoltarea urbană inteligentă, şi asistenţa medicală personalizată.


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUniunea EuropeanăfinantareCASCADEaeroportItaliaFiumicinoRomaMilanoMalpensatraficpasagerimediuinstitutFreiburgeuroNeelie KroesOrizont 2020

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live