Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 27 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

13 Octombrie 2015
Vizualizari: 1189
Comentează add

Autoritatea Electorală Permanentă urmează să îi prezinte, astăzi, Comisiei de cod electoral, o primă formă a legii votului prin corespondenţă.

AEP prezintă azi prima formă a legii votului prin corespondență

iulia-gherman

Săptămâna viitoare proiectul privind legea votului prin corespondenţă urmează să fie dezbătut de Senat.

Grupurile parlamentare ale PSD, PNL şi UDMR şi-au prezentat ieri deja punctele de vedere cu privire la această lege.

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Gabriel Vlase, a precizat că social-democraţii doresc aplicarea votului prin corespondenţă la alegerile parlamentare de anul viitor, iar înregistrarea celor care apelează la această modalitate de vot şă fie făcută cu sse luni înainte de fiecare proces electoral. Votul prin corespondenţă se aplică alegetătorilor care au reşedinţa în străinătate, a subliniat Gabriel Vlase.

"Votul prin corespondenţă ar trebui să paote f aplicat pentru alegerile parlamentare din 2016. Nu avem neapărat o problemă dea face în acelaşi trunchi de lege şi alegerile prezidenţiale, fiind doar nişte completări la modalitatea de vot al turului II", a spus Gabriel Vlase.

Deputatul PNL Mihai Voicu a declarat că liberalii pledează ca votul prin corespondenţă să fie aplicat de la alegerile parlamentare din 2016.

"Evident este primul termen pe care îl putem avea la dispoziţie în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale, urmând să fie aplicat, evident, şi la alegerile europarlamentare şi la cele prezidenţiale", a declarat Mihai Voicu.

Parlamentarii UDMR au susţinut însă ca votul prin corespondenţă să fie aplicat doar la alegerile prezidenţiale.

Deputatul Uniunii, Marton Arpad: "Singura modalitate care într-adevăr există este legată de o circumscripţie unică naţională, unde toată lumea poate vota oriunde în ţară, sunt cele prezidenţiale, care nu au încrengătură cum sunt europarlamentarele, deci pentru noi doar pentru prezidenţiale ar putea fi folosită această modalitate".

Preşedintele Comisie de cod electoral, Gabriel Vlase, a precizat că doreşte ca proiectul legii votului prin corespondenţă să intre săptmâna viitoare în dezbaterea Senatului, în calitate de prima cameră sesizată.

Parlamentarii PNL au protestat ieri în Parlament, timp de 15 minute, în faţa biroului Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea considerat de liberali principalul vinovat pentru tergiversarea adoptării legii votului prin corespondenţă.


Etichete PSDPNLUDMRlegea votului prin corespondenţăAEPpreşedintele Comisiei de cod electoral Gabriel Vlasedeputatul PNL Mihai Voicudeputatul UDMR Martón Arpádalegeri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live