Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTERPELARI PARLAMENTARE Luni, 18 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Preda

27 Iunie 2018
Vizualizari: 236
Comentează add

Ţările membre- apel prin care se cere comunităţii internaţionale să menţină politica uşilor deschise, care a permis găsirea de refugiu pentru cei 5,6 milioane de refugiaţi sirieni

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei- dezbateri criza migraţiei

dan-preda

  Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei foto: Arhivă

Criza migraţiei, ca rezultat al războiului din Siria, este subiectul dominant al sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Ţările membre au adoptat un apel prin care se cere comunităţii internaţionale să menţină politica uşilor deschise, care a permis găsirea de refugiu pentru cei peste 5,6 milioane de refugiaţi sirieni.

Dacă în 2011, când a izbucnit practic conflictul intern sirian, populaţia număra circa 22 de milioane, azi după mai bine de şapte ani de confruntări, adică mai mult decât durata celui de-Al Doilea Război Mondial, populaţia s-a redus cu aproape o treime, iar criza e departe de a se fi stins.

Ceea ce a debutat ca un conflict intern a devenit, în şapte ani, mingea de joc a unor actori externi, iar bătălia pentru Siria se duce cu aceeaşi brutalitate şi acum, încărcând zilnic lista sutelor de mii de victime şi a celor peste cinci milioane de refugiaţi.

Aşa că, în faţa acestor evoluţii dramatice, Consiliul Europei a simţit nevoia să se implice măcar pentru a cere comunităţii internaţionale să menţină ajutorul financiar pentru ţările vecine Siriei, pentru ca acestea să nu renunţe la politica uşilor deschise faţă de refugiaţi.

După cum recunoştea şi raportorul, deputatul italian Di Stefano, această politică permisivă a pus o presiune enormă pe ţările din jur - Iordania, Turcia, Liban şi Irak - , care au preluat milioanele de refugiaţi sirieni, oprindu-i, practic, să ajungă în Europa.

Apelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei vizează, pe de o parte, ţările vecine să-şi menţină politica aceasta a uşilor deschise pentru refugiaţi, acordându-le, practic, protecţie juridică temporară şi, pe de altă parte, ţările membre ale Consiliului Europei să contribuie la aplicarea planului ONU printr-o colaborare mult mai activă la care să fie parte şi Rusia, SUA, precum şi ţările din Golf.

Ca un făcut, la scurtă vreme după adoptarea rezoluţiei, agenţiile de presă informau despre ofensiva armatei siriene împotriva rebelilor în zona oraşului Daraa, unde s-ar afla şi circa 40.000 de civili. Până la această oră, nu a apărut nicio informaţie despre soarta acestora. 


Etichete SiriaDi StefanoDaraarefugiatiapelConsiliul Europei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live