Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 03 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

21 Octombrie 2021
Vizualizari: 578
Comentează add

Legea prelungeşte starea de urgenţă sanitară până la 31 iulie anul viitor şi permite utilizarea permisului sanitar pentru accesul în majoritatea locurilor publice.

Adunarea Naţională a Franţei a aprobat legea privind "Vigilenţa sanitară"

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

   Paris. Foto: Daniela Coman

În Franţa, Adunarea Naţională a aprobat astăzi legea privind aşa-numita "Vigilenţă sanitară", prin care se prelungeşte starea de urgenţă sanitară până la 31 iulie anul viitor şi care permite utilizarea, până la aceeaşi dată, a permisului sanitar pentru accesul în majoritatea locurilor publice. 

Articolul care a stârnit cele mai mari controverse și a prelungit dezbaterea până târziu în noapte a fost cel referitor la permisul sanitar, aprobat, în final, la o diferență de un singur vot.
 
Întreaga opoziție de stânga și de dreapta s-a ridicat împotriva guvernului și a majorității parlamentare, reprezentată de partidul președintelui Emanuel Macron și de aliații săi, denunțând prelungirea permisului sanitar până la vară, măsură care ar împiedica, în opinia lor, buna desfășurare a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și legislative din primăvară.
 
Măsura, aplicată de la începutul lui august în Franța, impune dovada vaccinării, a unui test negativ valabil 72 de ore sau a trecerii prin boală în ultimele două luni pentru a putea intra în toate instituțiile de cultură, restaurante și terase, săli de sport și piscine, transport în comun pe distanțe lungi, alte spații publice și a dus la un real succes al campaniei de vaccinare.
 
Membrii Guvernului i-au asigurat pe deputați că restricțiile vor fi strict proporționale cu riscurile și adaptate continuu la schimbările situației sanitare, precizează actul normativ, care înăsprește și sancțiunile în caz de falsificare a permisului, cu pedepse de până la cinci ani de închisoare și amendă de până la 75.000 de euro.
 
Opoziția i-a reproșat guvernului că a banalizat starea de urgență, că își păstrează puteri sporite pe perioada campaniei electorale și că prelungește o măsură care restrânge libertățile individuale ale cetățeanului.
 
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut săptămâna viitoare în Senat.
 

Etichete frantaVigilenţa sanitarălege(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live