Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicoleta Turcu

23 Iunie 2018
Vizualizari: 710
Comentează add

Adunarea Generală a ONU cere printr-o rezoluţie adoptată ieri retragerea trupelor ruse şi a muniţiei din regiunea transnistreană.

Adunarea Generală a ONU cere retragerea trupelor ruse din Transnistria

nicoleta-turcu

Soviet orders are displayed on a large billboard along the main thoroughfare entering Tiraspol, capital of the self-proclaimed Moldovan Republic of Transnistria on April 3, 2017. Photo: Aleksey FILIPPOV / AFP.

Adunarea Generală a ONU cere printr-o rezoluţie adoptată ieri retragerea trupelor ruse şi a muniţiei din regiunea transnistreană. Documentul propus de Republica Moldova alături de România şi de alte nouă ţări a primit 64 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 83 de abţineri.

Rusia a votat împotrivă, pe motiv că rezoluţia ONU ar submina negocierile pentru reglementarea conflictului din Transnistria.

Ministrul moldovean de externe, Tudor Ulianovschi, care a prezentat la New York proiectul de rezoluţie a menţionat necesitatea transformării misiunii de menţinere a păcii în zonă într-una civilă sub mandat internaţional.

Ministrul Ulianovschi a declarat pentru Radio România Actualităţi că rezoluţia Adunării Generale poate fi intepretată ca sprijinul ONU pentru poziţia Chişinăului, potrivit căreia trupele Federaţiei Ruse staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. 

Tudor Ulianovschi: Desigur că acestă rezoluţie nu poate fi privită ca un punct final, ne oferă un sprijin sau un imbold, un impuls pentru a fi şi mai fermi în cadrul discuţiei şi dialogului cu Federaţia Rusă pe de o parte, iar pe de altă parte despre regiunea transnistreană a Republicii Moldova consider şi sunt ferm convins că retragerea trupelor sau a grupului operativ al trupelor ruseşti va elimina acel element de forţă sau element militar, care în negocierile în formatul 5+2 şi ar permite, după mine, /accesarea/ unui dialog mult mai eficient, constructiv, paşnic cu Tiraspolul, în vederea promovării măsurilor de consolidare a încrederii.

Potrivit agenţiei ruse de presă Ria, ministrul de externe din autoproclamata Republică a Transnistriei, Vitali Ignatiev, spune că nu se pot lua nici un fel de hotărâri legate de retragerea trupelor ruse fără a se ţine cont de părerea Tiraspolului.


Etichete Adunarea Generală a ONUretragerea trupelor ruseTransnistria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live