Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

7 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1508
Comentează add

În aceeaşi cauză a fost condamnată, dar la trei ani închisoare cu suspendare, şi soţia fostului şef al guvernului, Dana Năstase.

Adrian Năstase, condamnat din nou la închisoare

radiojurnal

Fostul premier al României, Adrian Năstase. Foto: Arhivă Reuters.

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat luni de instanţa supremă la închisoare cu executare într-un alt dosar de corupţie, a fost deja încarcerat la Penitenciarul Rahova din Capitală.

În aceeaşi cauză a fost condamnată, dar la închisoare cu suspendare, şi soţia fostului şef al guvernului, iar instanţa supremă a decis confiscarea de la cei doi soţi a sumei de 1,8 milioane lei.

Potrivit procurorilor anti-corupţie, Adrian Năstase a pretins şi primit, prin intermediul soţiei sale, foloase necuvenite constând în contravaloarea unor lucrări de construcţie, executate de mai multe firme.

Prin sentinţa luată luni în unanimitate de către cei cinci judecători ai completului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul DNA, care contestase decizia de anul trecut a instanţei inferioare prin care fostul premier fusese condamnat la închisoare cu suspendare.

Având în vedere că Adrian Năstase fusese eliberat condiţionat şi a executat aproape nouă luni din cei doi ani de închisoare într-un alt dosar de corupţie, aşa-numitul "Trofeul calităţii", cel mai probabil fostul premier va cere instanţei contopirea celor două pedepse pentru a i se scădea perioada executată.

Întrebat aseară, înaintea încarcerării, cum comentează decizia justiţiei, Adrian Năstase a apreciat-o drept injustă.

"Îngrozitoare, după părerea mea. Extrem de injustă. o răzbunare murdară", a spus Adrian Năstase.

Şi actualul premier, Victor Ponta , a apreciat aseară într-o intervenţie televizată, la postul România TV, că Adrian Năstase ar fi o victimă politică.

"Începând cu anul 2005 Adrian Năstase a fost principala ţintă a preşedintelui Băsescu şi a oamenilor săi, Macovei, Morar şi ceilalţi. Şi iată suntem la finalul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, dar cred că este o nedreptate.

"Eu cred că Adrian Năstase a fost nu numai cel mai bun prim ministru după '89, dar şi cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu şi cred că din punct de vedere politic cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko", a afirmat premierul.

Referindu-se la condamnarea lui Adrian Năstase, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat luni că decizia aparţine justiţiei şi a adăugat că această situaţie nu va afecta actuala coaliţie de guvernământ.

Ecouri în presa internaţională

Presa internaţională a consemnat condamnarea lui Adrian Năstase la scurt timp după pronunţarea hotărârii instanţei.

Principalele agenţii reamintesc faptul că Uniunea Europeană monitorizează de mai mulţi ani stadiul reformelor justiţiei din România.

"Fostul premier român, Adrian Năstase, revine după gratii la zece luni de la eliberarea după o pedeapsă ispăşită într-un alt dosar", scrie Agenţia France Presse.

"Domnul Năstase, în vârstă de 63 de ani, a fost acuzat că a luat mită peste 600 de mii de euro sub forma unor bunuri importate din China şi a unor lucrări neplătite la două dintre proprietăţile sale".

BBC: "Instanţa supremă din România l-a condamnat pe fostul premier, Adrian Năstase, la patru ani de închisoare pentru luare de mită".

Postul britanic reaminteşte că fostul prim-ministru a încercat să se sinucidă în 2012, imediat după ce fusese condamnat într-un caz separat.

"Un fost premier al României a fost condamnat pentru acte de corupţie", titrează şi Agenţia Associated Press, iar publicaţia belgiană "7 sur 7" scrie: "Fostul premier român, Adrian Năstase, revine la închisoare".


Etichete Adrian NăstasecondamnatinstanţăPenitenciarul RahovaînchisoareDNAcorupţieVictor PontaTraian BăsescuCristina PocoraPSDPNL

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live