Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Miercuri, 03 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

5 Iunie 2019
Vizualizari: 899
Comentează add

Adoptarea monedei euro de către România a fost temă de dezbatere marţi, la o conferinţă de profil.

Adoptarea monedei euro de către România

florin-lepadatu

 Foto arhivă

Adoptarea monedei euro de către România a fost temă de dezbatere marţi, la o conferinţă de profil.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a atras atenţia că este nevoie de respectarea reală a criteriilor de convergenţă, acestea fiind: stabilitatea preţurilor, adică o inflaţie de sub 1,5%, finanţe publice solide şi sustenabile, adică un deficit de sub 3%, stabilitatea cursului de schimb şi o rată a dobânzii pe termen lung convenabilă.

La fel de important este să păstrezi ritmul procesului de adoptare a monedei euro, mai spune Mugur Isărescu, subliniind că abordarea Băncii Naţionale este una echilibrată.

Mugur Isărescu: "Pentru a avea succes în adoptarea monedei euro trebuie să fii un maratonist mai degrabă decât un sprinter.

Aş vrea să spun, fiind o ţară de sorginte latină, că proverbul latin "Festina lente" se potriveşte perfect abordării noastre.

Să ne grăbim într-o manieră lentă pe calea convergenţei, înseamnă să obţinem un ritm sustenabil pe termen mediu şi lung.

În plus, ar trebui să fim conştienţi că procesul de convergenţă este unul continuu care se va derula şi după aderarea la zona euro."

Directorul Birourilor FMI din Europa, Jeffrey Franks, a subliniat la aceeaşi conferinţă pe tema extinderii zonei euro că ţări ca România şi Bulgaria, care aspiră să adere la UE trebuie să respecte anumite criterii, să aibă sectoare financiare robuste şi supravegheate, dar şi instituţii de calitate.

Jeffrey Franks: "Cred că elementul-cheie aici este reprezentat de calitatea şi guvernanţa instituţiilor.

Va fi un factor determinant.

Când aud oameni în România care atacă indepedenţa Băncii Centrale cred că asta nu vă pune în direcţia de a vă apropia de calitatea de membru al zonei euro.

Sau când vedem o serie de valori, nu tocmai pozitive pentru alţi indicatori privind instituţiile, acestea ne arată anumite zone unde mai este încă de lucru."

Pentru crearea unei zone euro mai rezistente la şocuri, reprezentatul FMI a apreciat că ar fi necesară o capacitate fiscală centralizată, paşi mai hotărâţi în direcţia uniunii pieţelor de capital şi o întărire a regulilor fiscale, transmite reporterul RRA, Iulian Olescu.


Etichete BNR

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live