Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 Luni, 26 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, Washington

8 Februarie 2019
Vizualizari: 397
Comentează add

Preşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat în recentul discurs asupra stării uniunii că administraţia sa ar fi dispusă să înlocuiască tratatul INF cu un acord nou

Administraţia Trump- dispusă să înlocuiască tratatul INF cu un acord nou

doina-saiciuc-washington

 

Experţii în controlul armamentelor spun că un pasaj relativ scurt din discursul preşedintelui Trump despre starea naţiunii de marţi seară, care justifică retragerea Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare cu Rusia, este un indiciu al unei teme foarte complicate, cum să reformuleze tratatele nucleare negociate cu deja îndelung destrămata Uniunea Sovietică pentru a funcţiona într-un peisaj strategic modern extrem de diferit.

Preşedintele Trump a spus că este gata teoretic să înlocuiască tratatul vechi de decenii cu Rusia cu unul nou. Analiştii spun că decizia şi implicarea de către preşedinte a faptului că orice viitor acord fără China nu ar avea nici un sens, a fost o remarcă inteligentă, dar aceiaşi analişti previn că există prea puţine motive pentru Beijing să coopereze în vreme ce îşi consolidează programul de rachete, îşi extinde influenţa în estul Asiei şi provoacă poziţia Statelor Unite de lider mondial.

Cert este că primele semne ale unor negocieri mai ample nucleare pentru a evita o nouă cursă globală a înarmării nu sunt promiţătoare.

Media de stat din China a respins deja abrupt ideea unui acord multinaţional, iar analiştii spun că atât China, cât şi Rusia ar putea pur şi simplu aştepta, sperând în alegerea unui nou preşedinte al Statelor Unite în 2020.

Analiştii arată că Beijingul nu simte nici o presiune pentru a veni acum la masa negocierilor, în vreme ce Casa Albă ar putea încerca să folosească pactul drept un instrument de negociere cu China din perspectiva unor alţi termeni ai negocierilor, cum sunt discuţiile privind un acord comercial major sau punerea sub acuzare de către Statele Unite a unui înalt oficial de la gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei.

Beijingul ar putea să conteze pe o nouă abordare din partea viitoarei administraţii, ceea ce ar putea fi adevărat şi pentru Rusia care ar dori, cine ştie, să aştepte să vadă dacă un potenţial preşedinte democrat în 2021 ar încerca să reinstaureze Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. Ca atare, ruşii şi chinezii nu s-ar grăbi deloc să intre acum într-un proces de negocieri.

Alexander Vershbow de la Consiliul Atlantic, fost ambasador al Statelor Unite în Rusia şi fost adjunct al Secretarului General NATO, spune că Statelor Unite şi aliaţii NATO, care sunt direct ameninţaţi de rachetele ilegale ruseşti, au rămas remarcabil de uniţi în recentele luni în care drama INF a intrat în faza finală. Expertul american sugerează, pe de altă parte, că Statele Unite şi aliaţii ar trebui să se concentreze înainte de toate asupra soluţiilor convenţionale, care ar nega avantajul pe care ruşii speră să-l câştige prin desfăşurarea sistemului de rachete 9M729 de-a lungul flancului estic al NATO.

Domnul Vershbow spune că Statele Unite şi aliaţii au suficiente capabilităţi nucleare de a descuraja potenţiale variante nuclare ale 9M729. Controlul armamentelor are încă un rol de jucat în prevenirea unui ciclu acţiune-reacţie, dar ar trebui ca atenţia să se concentreze acuma asupra prelungirii noului tratat START înainte ca acesta să expiere în 2021 şi posibil asupra extinderii sale pentru a include limite asupra sistemelor non-strategice şi asupra tehnologiilor energente, ca rachetele supersonice de croazieră - spune ambasadorul Vershbow, adăugând că odată cu colapsul tratatului Forţelor Nucleare Intermediare noul START va reprezenta singura constrângere asupra formidabilelor şi crescândelor capacităţi nucleare ale Rusiei. 


Etichete TrumpINFChinaHuaweiAlexander VershbowSTARTTratatul Forţelor Nucleare Intermediare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live