Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Miercuri, 15 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

7 Septembrie 2018
Vizualizari: 523
Comentează add

Interviu cu procurorul Adina Florea, propunerea ministrului justiţiei la şefia DNA.

Adina Florea: Sunt convinsă că există independenţa deplină a procurorului

pavel-ionescu

 DNA: Foto: Arhivă.

Procurorul Adina Florea, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, a fost propusă de ministrul justiţiei, Tudorel Toader pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Propunerea este rezultatul celei de-a doua selecţii, organizată de Ministerul Justiţiei pentru preluarea conducerii DNA.

Adina Florea este în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, iar selecţia la care a participat a fost reluată, după ce la sfârşitul lunii iulie, ministrul justiţiei a anunţat că au fost respinse cele patru candidaturi depuse atunci.

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă, după revocarea Laurei Codruţa Kövesi.

Imediat după nominalizare, Adina Florea a afirmat că experienţa profesională, dar şi cea din actul de conducere ar fi atuurile care au departajat-o de ceilalţi candidaţi înscrişi în cursă.

Înainte de intrarea în emisie, am întrebat-o pe doamna procuror Florea cum priveşte acuzaţiile care se aduc politicului de implicare în actul de justiţie.

Adina Florea: Eu nu o văd niciun fel pigmentată de politică. Eu o văd ca un act de justiţie, făcut de procurori independenţi în soluţie, care trebuie să respecte legea, să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi să îşi facă datoria cu bună-credinţă.

Realizator: Cu toate astea, nu putem să ignorăm faptul că, în ultimii ani, cel puţin, viaţa politică şi justiţia s-au intersectat în foarte multe ocazii. Vă aşteptaţi la o astfel de perspectivă? Cum o priviţi?
Adina Florea: Nu, nu mă aştept la astfel de perspective. Eu cred în continuare în independenţa procurorului şi am convingerea deplină că procurorul este independent în soluţie şi aşa va rămâne.

Realizator: Ca, totuşi, să depăşim acest aspect, dar în orice caz, mai revin încă o dată. Ce veţi face dacă lucrurile acestea nu vor rămâne aşa?
Adina Florea: Dar nu se poate să nu rămână aşa. Eu nu am niciun semnal că ar exista ingerinţe politice. Este o chestiune falsă. Prin urmare, nu am ce să vă răspund. Eu sunt convinsă că există independenţa deplină a procurorului.

Realizator: Care ar fi primele demersuri? Ce vă doriţi să vedeţi în instituţia pe care ar urma să preluaţi conducerea ei?
Adina Florea: În prezent este doar o candidatură. Dacă discutăm într-o perspectivă îndepărtată sau mai puţin îndepărtată, obiectivele pe care mi le-am propus sunt cele din proiect: o evaluare a activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţiei, o analiză profesionistă a soluţiilor de achitare cu măsuri care, este posibil, după o analiză riguroasă să se impună, şi o selecţie profesionistă, de asemenea, a procurorilor care să îşi desfăşoare activitatea în cadrul acestei direcţii, selecţie care, potrivit modificărilor Legii 304, intră în competenţa Secţiei pentru procurori a CSM-ului.

Realizator: Intraţi într-o instituţie foarte amplă, a cărei valoare, a cărei putere, a cărei forţă s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani şi al cărei rol în societatea românească, a cărei vizibilitate, mai ales, a crescut enorm în ultimii ani. Perspectiva aceasta, vi se pare ceva care ar putea să vă modeleze modul de a conduce?
Adina Florea: Nu, nu este vorba de a-mi modera, de a-mi tempera sau de a-mi dinamiza modul de conducere. Suntem procurori cu toţii, ne desfăşurăm activitatea după aceleaşi rigori, după aceleaşi legi, avem obligaţia şi am depus un jurământ cu toţii să respectăm aceste legi şi, prin urmare, lucrurile sunt convinsă că vor decurge numai în spiritul şi în litera legii.

Realizator: Reporterul nostru pe domeniul justiţiei, Mădălina Verman ne-a relatat că în proiectul cu care a candidat la selecţia de la Ministerul Justiţiei, procurorul Adina Florea consideră că, pe lângă lucrurile bune, în activitatea procurorilor anticorupţie din ultimii ani s-au înregistrat şi destule abateri de la rigorile statului de drept.

În concret, ea arată că în ultimii ani, România a făcut paşi importanţi în lupta împotriva corupţiei, atât evaluările externe, cât şi analizele interne reflectând rezultatele consistente în acest domeniu, iar procurorii DNA au jucat un rol central prin activitatea desfăşurată în mod constant.

Fără a nega astfel lucrurile bune care s-au realizat, spune în proiectul său, candidata la şefia departamentului Naţional Anticorupţie, un bilanţ necosmetizat al activităţii DNA, pune în lumină destule, dacă nu prea multe abateri de la rigorile statului de drept. În opinia sa, au existat  manifestări care, citează colega mea Mădălina Verman: "s-au îndepărtat simţitor de la abordarea profesionită, echilibrată, în contrast cu statutul profesiei, iar uneori chiar în conflict cu legea".

Pe de altă parte, în acelaşi proiect, procuroarea şi-a stabilit ca obiectiv prioritar efectuarea unei evaluări a activităţii desfăşurate în cadrul structurii centrale a DNA şi a celor teritoriale, care să măsoare eficienţa şi calitatea prin raportare la resursele folosite şi la rezultatele obţinute.

Un alt obiectiv îl reprezintă îmbunătăţirea activităţii de urmărire penală, prin asigurarea combaterii eficiente a corupţiei.

Adina Florea susţine că rezultatele evaluării vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat  procurorului general al României, Secţiei pentru procurori din cadrul CSM şi ministrului justiţiei şi va constitui un instrument relevant pentru stabilirea liniilor directoare, necesare strategiei şi planificării acţiunilor pe termen scurt şi mediu.

Potrivit legii, propunerea ministrului justiţiei va fi acum înaintată Secţiei pentru procurori a CSM, în vederea obţinerii avizului, iar ulterior va fi transmisă preşedintelui României.

Adina Florea urmează să susţină un interviu în faţa membrilor procurori din CSM, în care îşi va prezenta proiectul managerial şi va răspunde la întrebările acestora.

Avizul CSM este conform reglementărilor din prezent unul consultativ, însă în procedurile anterioare, de numire la vârful funcţiilor de conducere din Parchet, şeful statului nu a ţinut cont de acesta când a fost negativ.


Etichete Floreaprocuroridnajustitieindependenta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live