Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

7 Iulie 2015
Vizualizari: 1397
Comentează add

Guvernatorul BNR vede moneda naţională încă în circulaţie pentru multă vreme, întrucât aderarea la zona euro "ridică tot mai multe semne de întrebare".

Aderarea la zona euro "ridică tot mai multe semne de întrebare"

iulian-olescu

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Foto: RADOR.

Preţurile au scăzut simţitor în luna iunie, în principal după reducerea taxei pe valoarea adăugată la alimente, ceea ce se va traduce într-o rată a inflaţiei mai mică, apreciază analiştii economici.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, estimează că datele statistice ce vor fi publicate în curând vor indica o scădere a preţurilor cu aproape două procente.

"Cam astea sunt calculele noastre şi nu prea greşim aici, iar indicele, indicele anual, pentru că în prezent este unu şi ceva, probabil că se va duce la minus unu şi ceva. Noi am mizat pe faptul că nu va intra în cap publicului că asta înseamnă deflaţie.

"Deflaţia înseamnă, în esenţă, credinţa că preţurile scad, şi iar scad, şi iar scad, şi iar scad şi nu mai cumperi, aştepţi să scadă. La noi consumul creşte cu 6-7% în termeni anuali, e o creştere mare şi a consumului şi a investiţiilor. Investiţiile şi-au revenit, PIB-ul şi-a revenit şi pe asta a mizat", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a făcut această declaraţie la aniversarea a zece ani de la momentul denominării leului, o acţiune bine pregătită şi considerată un succes.

România a trecut ceva mai uşor peste criza economică cu "leul greu", care a devenit o monedă de încredere, a spus Mugur Isărescu.

El vede moneda naţională încă în circulaţie pentru multă vreme, întrucât aderarea la zona euro ridică tot mai multe semne de întrebare, mai ales în contextul crizei din Grecia.


Etichete preturiMugur Isarescuzona euroleuinflatieBNRdeflatiePIBinvestitiidenominarea leului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live