Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Aderarea la spaţiul Schnegen, prioritate pentru România

Colegul nostru Florin Orban de la Radio România Internaţional a abordat acest subiect într-un interviu cu eurodeputata liberală Renate Weber.

Aderarea la spaţiul Schnegen, prioritate pentru România

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Ianuarie 2017, 11:42

România are în continuare ca prioritate esenţială aderarea la spaţiul Schnegen de liberă circulaţie în Europa - una dintre valorile capitale ale Uniunii.

România a făcut numeroase încercări de a obţine statutul de membră a spaţiului Schengen, însă fără succes.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

S-au opus olandezii, s-au opus şi germanii, apoi a a apărut acest context nou creat de afluxul de migranţi şi de pericolul terorist în Europa.

Mulţi pun sub semnul întrebării însăşi existenţa în continiuare a sopaţiului de liberă circulaţie.

Colegul nostru Florin Orban de la Radio România Internaţional a abordat acest subiect într-un interviu cu eurodeputata liberală Renate Weber:

Reporter: Subiectul intrării României în spaţiul Schengen a cam dispărut în ultima vreme din actualitate. Mai merită să ne batem pentru intrarea în spaţiul Schengen, mai avem vreo şansă?

Renate Weber: Îmi pare foarte rău că a dispărut. Cineva trebuie să tot aibă grijă să-l aducă pe agenda europeană. El a dispărut şi pentru că în ultimul an, discutându-se foarte mult despre refugiaţi, despre migraţie, e un fel de moment nu tocmai prielnic, în general, pentru spaţiul Schengen, în sensul în care vedeţi şi dvs că sunt controale la frontiere, s-au reintrodus. E adevărat, pe bază temporară, dar văd că se mai prelungesc cu 6 luni, cu 6 luni. Deci este o perioadă destul de nefericită chiar pentru viitorul spaţiului Schengen. Pe de altă parte, cetăţenii europeni asta înţeleg în primul rând din Uniunea Europeană: ciculaţia liberă, fără frontiere şi fără să ne oprim la barierele vamale care existau înainte vreme. Dacă merită să te baţi pentru ceva în Uniunea Europeană, merită să pe baţi pentru prezervarea acestei circulaţii libere şi a spaţiului Schengen. Din perspectiva aceasta România are tot interesul, bineînţeles, să menţină subiectul aderării noastre la spaţiul Schengen pe poziţia de sus a agendei noastre europene. E un bun moment ca România să arate că da, poate să fie un bun paznic la hotarele Uniunii Europene". Cetăţenii ţărilor care fac parte din spaţiul Schengen pot trece liberi frontierele fără prezentare de acte de identitate şi fără opriri pentru control. Spaţiul Schengen a început sa funcţioneze în martie 1995 cu 7 ţări, iar acum a ajuns la 30 de state care au ales să-şi desfiinţeze graniţele dintre ele. majoritatea provin din Uniunea Europeană, la care se adaugă Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda.