Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Luni, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

8 Octombrie 2013
Vizualizari: 1162
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu spune că premierul a încălcat acordul de colaborare iar Victor Ponta afirmă că nu poate să îi permită preşedintelui să contoleze guvernul şi parchetele.

Acuze între preşedinte şi premier privind acordul de colaborare

oana-bala

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. Foto arhivă.

Calendarul discuţiilor dintre reprezentanţii Palatului Cotroceni şi cei ai Palatului Victoria nu a fost încă pus la punct în privinţa medierii dintre instituţii, după ce preşedintele Traian Băsescu a reclamat încălcarea acordului de colaborare de către premierul Victor Ponta.

Preşedintele anunţase pentru marţi discuţiile tehnice prevăzute de aşa-numitul pact de coabitare.

Dacă Victor Ponta i-a nominalizat deja pe miniştrii de externe şi de justiţie, nu este încă stabilit care vor fi consilierii preşedintelui care vor intra în dialog pentru a analiza situaţia creată în urma schimbului dur de replici din ultimele zile şi de acuzaţiile reciproce.

Dacă regulile acordului de colaborare sunt încălcate, deblocarea relaţiei trebuie făcută printr-un mecanism de soluţionare a disputelor.

Potrivit ultimului punct al pactului semnat de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Victor Ponta, mecanismul de consultare este alcătuit din consilieri şi miniştri desemnaţi de către fiecare parte, în funcţie de temele discutate.

Chestiunile sunt abordate tehnic şi juridic, iar variantele alese sunt prezentate decidenţilor, în vederea alegerii formulei finale.

Preşedintele Traian Băsescu a fost cel care a declanşat mecanismul de consultare, pentru că, în opinia sa, premierul Victor Ponta a încălcat grav acordul de colaborare în domenii precum politica externă, statul de drept sau independenţa justiţiei.

"Prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul justiţiei şi a executat procurorul general, nu s-a făcut altceva decât să se încalce şi legea şi acordul de cooperare instituţională între preşedinte şi prim-ministru.

"Vreau să ştiţi că uneori îl sun eu pe procurorul general, alterori mă sună el pe mine, în probleme care ţin de obligaţiile relaţiilor de serviciu. Deci, acest tip de relaţii există şi va funcţiona întotdeauna. Voi fi incorect în momentul în care voi întreba despre soarta unui dosar de anchetă", a spus Traian Băsescu.

Victor Ponta: "Este o situaţie anormală"

Replica premierului a venit imediat într-o emisiune a postului de televiziune Antena 3.

El a afirmat că nu îi va mai permite preşedintelui Traian Băsescu să controleze Guvernul, Parlamentul sau Parchetele.

"Este o situaţie anormală. Am repus lucrurile în ordinea lor legală şi constituţională. Ministrul justiţiei este normal să discute cu primul ministru şi cu Parlamentul. Când este chemat domnul Cazanciuc în parlament, merge în Parlament, că Parlamentul îl controlează, nu preşedintele ţării. Eu nu am făcut un pact cu Traian Băsescu.

"Eu am făcut un pact cu cetăţenii României, prin care am spus: nu o să avem o criză politică, dar nici nu o să îl mai las niciodată pe preşedintele ţării, Traian Băsescu, să conducă şi Guvernul, şi Parchetele, şi Parlamentul, cum a făcut-o într-o perioadă de timp. Deci, am repus şi repunem, mai suntem încă lucruri de îndreptat, de pus în ordinea lor democratică şi normală", a spus Victor Ponta.

Premierul a anunţat că la consultările care ar puitea avea loc marti sau miercuri vor participa, din partea Guvernului, ministrul de externe, Titus Corlăţean, şi ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc. Aceştia vor discuta cu doi consilieri ai preşedintelui României.

PNL: "Comedie bufă"

După ce a lansat critici deopotrivă către premier şi către preşedinte, Crin Antonescu, liderul PNL, cataloghează drept "caraghioasă" activarea comisiei de mediere a conflictului dintre cei doi.

Mai mult, Crin Antonescu, cel care condamna de la început semnarea documentului dintre demnitari, consideră că pactul a funcţionat bine, atâta vreme cât Victor Ponta şi Traian Băsescu au avut de câştigat din punct de vedere politic.

"Ieşirea de ieri a domnului Băsescu, pentru mine, face parte din registrul comediei bufe, ca să ţii din treabă un ministru de externe şi un ministru al justiţiei, pe de altă parte, ca să ţii din treabă nişte consilieri prezidenţiali, care au de făcut un partid, adică nu este uşor.

"Cum să se împace şi să evalueze cum a mers pactul de coabitare? Păi, nu vede toată lumea cum a mers pactul de coabitare? A mers o vreme bine şi-au făcut fiecare nişte interese, după care s-a schimbat situaţia", a declarat Crin Antonescu.


Etichete Traian BăsescuVictor PontaCrin AntonescuconsultăriacordTitus CorlăţeanRobert Cazanciuc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live