Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Luni, 21 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

16 Iulie 2020
Vizualizari: 272
Comentează add

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice.

Activitatea Senatului

florin-lepadatu

Foto Agerpres

Din forma inițială a proiectului de hotărâre privind prelungirea stării de alertă a fost scos textul referitor la izolare și carantinare, care va fi reintrodus după adoptarea legii în acest sens.

Senatorii juriști au votat într-o ședință care s-a prelungit târziu noaptea pe articole, cu amendamente, proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic.

În cursul dimineții se va da votul pe raportul comisiei juridice, iar proiectul intra apoi în dezbaterea plenului Senatului.

Amalia Bojescu transmite: "Raportul asupra proiectului de lege este unul de compromis, în care s-a ținut cont de punctul de vedere al grupurilor parlamentare, al specialiștilor și al societății civile.

Au fost reglementate mai multe aspecte sensibile.

Unul este cel referitor la persoanele asimptomatice care vor fi evaluate în spital timp de 48 de ore, iar apoi vor merge la izolare la domiciliu sau locația declarată timp de 14 zile.

Măsura poate fi contestată, iar instanța trebuie să se pronunțe în cel mai scurt timp, dar decizia primei instanțe devine executorie.

De asemenea, persoanele care vor veni din zone roșii vor intra în carantină, dar vor avea posibilitatea de a contesta decizia în instanță.

În privința minorilor, senatorii juriști au decis că aceștia vor rămâne în grija unui membru al familiei dacă părinții sunt infectați.

În cazul în care minorul este infectat și are până în 14 ani, acesta va fi internat cu un aparținător, dacă părinții sunt de acord.

Un alt articol din lege intens dezbătut a fost cel referitor la detașarea personalului medical, în primă fază pe bază de voluntariat.

Un al doilea pas este apelarea la structurile militare.

Ultima variantă este detașarea obligatorie, dar nu mai mult de 30 de zile.

A fost adoptat și un amendament pentru acoperirea deficitului de personal medical în situații de risc epidemiologic.

Raportul proiectului de lege va fi supus votului decizional în plenul Senatului.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că va fi prezent la ședința senatorilor pentru a susține punctul de vedere al Guvernului."


Etichete senatparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live