Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Mihai

5 Decembrie 2009
Vizualizari: 1507
Comentează add

Ei aşteaptă concluziile summitului pentru mediu de la Copenhaga.

Activiştii de mediu "încing" atmosfera

mihaela-mihai

În mai multe oraşe din Europa au loc astăzi demonstraţii ale activiştilor de mediu, cu două zile înaintea conferinţei ONU privind schimbările climatice de la Copenhaga. Participanţii vor cere liderilor politici acţiuni concrete pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Cele mai multe adunări au loc în Marea Britanie, în oraşe precum Londra  sau Glasgow.

Şi-au anunţat prezenţa activişti, membri ai unor organizaţii precum Oxfam sau Greenpeace, dar şi sindicalişti.

La Londra, demonstranţii se vor aduna în faţa ambasadei americane şi vor cere încheierea unui nou acord privind reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră. 

Tot astăzi este programat să plece de la Bruxelles spre Copenhaga un tren intitulat Climate Express. 

Între timp pregătirile pentru summit-ul din capitala daneză au intrat în linie dreaptă. Conform organizatorilor, va fi cea mai mare reuniune privind schimbările climatice organizate vreodată cu 15 mii de oficiali, prezenţi din peste 190 de ţări, activişti şi echipe impresionante de jurnalişti.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că tot mai multe zone ale lumii vor fi afectate în viitor de fenomene extreme precum secetă, deşertificare sau inundaţii provocate ploi torenţiale şi de topirea gheţarilor, astfel că cei care vor participa la summit îşi propun să încetinească ritmul acestor schimbări.

Atenţia cea mai mare la această reuniune este îndreptată către China şi India, ţări cu o puternică dezvoltare a economiei, care au anunţat în premieră o reducere a emisiilor de gaze, dar mai ales către Statele Unite, cel mai mare poluator.

Ieri, consilieri ai preşedintelui american au afirmat că Barack Obama ar putea merge la Copenhaga şi în ultima zi a summitului, pentru a participa la ultimele negocieri cu ceilalţi lideri mondiali.

Iniţial, liderul de la Casa Albă ar fi trebuit să fie prezent doar miercuri la Copenhaga, o escală în drumul său spre Oslo, unde săptămâna  viitoare va primi Premiul Nobel pentru Pace.


Etichete summitmediuCopenhagaîncălzire globală

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live