Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA (R) Miercuri, 19 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu

9 Noiembrie 2010
Vizualizari: 1462
Comentează add

Judecătorii britanici au condamnat o activistă pentru drepturile romilor, originară din România, la 2 ani şi trei luni de închisoare pentru fraudă.

Activistă pentru drepturile romilor, condamnată la închisoare

dan-vasiliu

Poliţist, Marea Britanie. Foto: Reuters.

Judecătorii britanici au condamnat o activistă pentru drepturile romilor, originară din România, la 2 ani şi trei luni de închisoare pentru fraudă, după ce aceasta a recunoscut că a ajutat mai mulţi cetăţeni români de etnie romă să intre ilegal în posesia unor ajutoare sociale în valoare de aproape 3 milioane de lire sterline.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare, imigranţii români din Marea Britanie trebuie să deţină dovada unui loc de muncă, iar femeia a vândut peste 170 de astfel de documente falsificate.

Lavinia Olmazu, cunoscută în Marea Britanie ca unul dintre liderii organizaţiilor care luptă pentru drepturile omului, a ajutat 172 de persoane din comunitate să păcălească sistemul de acordare a ajutoarelor sociale.

Datorită poziţiei pe care o ocupa, ea a avut acces la documentele unor consilii locale şi a putut identifica şi intra în contact cu persoanele dispuse să participe la fraudă. Ea a fost ajutată în această acţiune de alte şapte persoane, printre care şi prietenul ei, Alin Enachi.

Deoarece imigranţii români nu primesc un număr de asigurare socială decât dacă dovedesc că sunt angajaţi, cei mai mulţi dintre ei nu pot beneficia de mai multe tipuri de ajutoare sociale.

Din acest motiv, grupul infracţional din care făceau parte Lavinia Olmazu şi Alin Enachi au înfiinţat mai multe firme-fantomă şi le ofereau imigranţilor acte false prin care să dovedească faptul că au un loc de muncă. În schimb, primeau o sumă de bani din partea acestora în momentul în care dosarele erau acceptate de instituţiile care acordă ajutoare sociale.

Alin Enachi şi-a recunoscut şi el vinovăţia şi a fost condamnat în iulie la 2 ani şi 8 luni de închisoare.

Fraudă de 3 milioane de lire sterline

Un purtător de cuvânt al Poliţiei britanice a precizat că, deşi aproape trei milioane de lire sterline au fost solicitate în mod ilegal, grupul ar fi putut frauda Marea Britanie cu peste 10 milioane de lire dacă nu ar fi fost descoperit la timp.

Într-un alt caz de exploatare a etnicilor romi, poliţia a reuşit în urmă cu câteva săptămâni să anihileze un grup de traficanţi de persoane care îşi avea centrul de comandă în localitatea ialomiţeană Ţăndărei.

Atunci, peste 100 de copii de etnie romă au fost luaţi în custodia poliţiei, ei fiind trimişi de şefii grupării la furat sau cerşit.

Şeful misiunii Uniunii Europene în Marea Britanie, Jonathan Scheele, susţine că educaţia oferită în ţara de origine ar putea schimba percepţia asupra romilor şi i-ar putea ajuta pe aceştia să se integreze mai rapid în societate.

Jonathan Scheele a declarat că "există riscul ca situaţia să devină similară cu cea din Franţa, iar restricţiile existente pe piaţa muncii din Marea Britanie nu ajută deloc la rezolvarea acestei probleme".

Soluţia este să integreze aceste comunităţi în societate, şi acest lucru se poate face cel mai bine prin educaţie, a precizat Jonathan Scheele.

Aceasta este cheia pentru a preveni excluderea socială a imigranţilor, a mai arătat el.


Etichete Etnia romăMarea Britanieactivistădrepturile romilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live