Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PERSPECTIVE Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

31 Mai 2016
Vizualizari: 867
Comentează add

Sindicaliştii din educaţie mărşăluiesc, mâine, prin Capitală, nemulţumiţi, în principal, de sistemul de salarizare din învăţământ.

Acţiuni de protest ale sindicatelor din învăţământ, programate miercuri

radiojurnal

Sala de clasa. Foto: Arhivă.

Sindicaliştii din educaţie mărşăluiesc miercuri prin Capitală, nemulţumiţi, în principal, de sistemul de salarizare din învăţământ. Organizatorii marşului de protest spun că la manifestaţie vor participa aproximativ 15 mii de oameni.

Reporter: Gabriela Tătărău - Trei mari federaţii sindicale din educaţie, două organizaţii de elevi şi una de părinţi s-au coalizat în această acţiune prin care doresc să atragă atenţia asupra situaţiei grave din învăţământul românesc.

Decizia de a ieşi în stradă a fost luată după ce negocierile cu Guvernul au eşuat, reprezentanţii puterii respingând toate propunerile sindicaliştilor. Protestatarii cer în principal alocarea a 6% din Produsul Interne Brut pentru educaţie, aşa cum, de altfel, prevede Legea educaţiei naţionale.

În opinia sindicaliştilor un astfel de buget ar permite, între altele, creşterea burselor elevilor şi studenţilor, decontarea cheltuielilor cu naveta sau dotarea corespunzătoare a şcolilor. Protestatarii mai doresc ca ultima ordonanţă de urgenţă prin care s-au mărit salariile personalului plătit din fonduri publice să se aplice tuturor acestor categorii, deci inclusiv celor din educaţie.

În comunicatul primit de la federaţiile sindicale se mai precizează că se doreşte ca guvernul să elaboreze până la finalul mandatului o lege de salarizare echitabilă, în care fiecare categorie socio-profesională să fie poziţionată in funcţie de rolul pe care îl are în dezvoltarea societăţii.

Marşul se va desfăşura miercuri între orele 12:30 şi 14:00, pe traseul Piaţa Victoriei - Palatul Cotroceni.


Etichete Sindicaliştii din educaţiemarșCapitalănemulţumiţisistemul de salarizareînvăţământ

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live