Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Rusu

13 Martie 2013
Vizualizari: 1350
Comentează add

Ministrul economiei spune că joi va avea loc o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor de la Oltchim, când ar putea fi numit administrator special un angajat BNR.

Acţionarii de la Oltchim "se reunesc joi"

oana-rusu

Foto: Arhivă.

Ministrul economiei Varujan Vosganian, a anunţat că joi va avea loc o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor de la Oltchim.

Ar putea fi condus de Bogdan Stănescu, angajat al Băncii Naţionale, acesta ar putea fi numit administrator special.

Varujan Vosganian a mai spus că administratorii judiciari au cerut băncilor creditoare, cele către care Oltchim are datorii, un împrumut de urgenţă de cel puţin 10 milioane de euro, care să finanţeze activitatea timp de două luni.

Băncile au condiţionat acordarea împrumutului şi deocamdată negocierile continuă. În urmă cu puţin timp, administratorii judiciari ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au prezentat raportul asupra cauzelor care au dus la insolvenţa acestuia.

Situaţia combinatului a fost comparată de avocatul Gheorghe Piperea cu cea a unui om bolnav, aflat în comă sau chiar moarte clinică, iar vinovaţi pentru starea aceasta sunt fostul director general Constantin Roibu, împreună cu membrii conducerii executive din perioada 2009-2012 şi cu cei ai consiliilor de administraţie, însă lista este deschisă.

Perioada analizată în raport este cea cuprinsă între anii 2009-2012, pentru că aşa prevede legea insolvenţei, însă combinatul a înregistrat pierderi încă din anii 2006-2007.

Printre principalele cauze identificate în raport sunt cumpărarea pe un euro a Rafinăriei Arpechim, în 2010, de unde diferite bunuri au fost ipotecate către un grup de firme controlate direct sau indirect de către membri ai conducerii combinatului.

Este vorba despre firme care dădeau combinatului materia primă, iar apoi cumpărau produsele la jumătate de preţ faţă de cotaţia pieţei.

Astfel, Oltchim a înregistrat pierderi masive.

Investiţii ineficiente, "cauză a insolvenţei"

O altă cauză a insolvenţei combinatului vâlcean o reprezintă investiţiile ineficiente de la Divizia Petrochimică Bradul, dat şi de la platforma din Râmnicu Vâlcea.

Este o adevărată încrengătură de evenimente care au dus la această situaţie şi o altă cauză este cea a salariilor prezentate de administratorul judiciar Nicolae Bălan.  

"Măsuri manageriale inadecvate şi de remunerare a non-performanţei, vânzări efectuate în pierdere şi efectele contractului colectiv de muncă asupra fluxului de numerar al societăţii", afirmă Nicolae Bălan.

O variantă viabilă pentru privatizarea combinatului, a declarat Gheorghe Piperea, administrator judiciar, ar fi crearea unei alte societăţi, un Oltchim II, care să preia de la actualul combinat activele în stare funcţională, inclusiv salariaţii, iar în Oltchim să rămână activele nefuncţionale, care să fie lichidate odată cu datoriile.

Dacă băncile ar fi de acord să crediteze combinatul cu 10 milioane de euro, iar cei de la Comisia Europeană vor da acordul pentru ajutorul de stat, Oltchim II va funcţiona la o capacitate de peste 50%.

Iar dacă Rafinăria Arpechim va fi integrată în procesul de producţie, rezultatele vor fi spectaculoase, a spus ministrul economiei Varujan Vosganian.

Rămâne însă de văzut ce se va hotărî mâine, la Adunarea Generală a Acţionarilor, ce se va stabili şi cu creditorii combinatului la mijlocul lunii viitoare şi dacă se va pune problema urmăririi penale a celor vinovaţi.

Însă şansele de recuperare a banilor pierduţi sunt foarte mici, este de părere Gheorghe Piperea, în condiţiile în care unele dintre firmele în cauză sunt şi ele în insolvenţă.


Etichete OltchimVarujan VosganianGheorghe PipereaNicolae BălanBogdan Stănescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live